Viisi mallia: Näin sote-palvelut voidaan rahoittaa

Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä on hahmotellut viisi mallia, joilla sosiaali- ja terveyspalvelut voitaisiin tulevaisuudessa rahoittaa. Pyrkimyksenä on ollut purkaa nykyistä monikanavaista rahoitusta.

Ensimmäisessä mallissa palvelut järjestäisi taho, jolla on oma vaaleilla valittu valtuusto ja verotusoikeus. Tämän todetaan voivan johtaa suuriin alueellisiin eroihin. Myös kokonaisveroaste voi nousta.

Toisessa mallissa palvelut järjestäisi kuntayhtymä, ja rahoitus kerättäisiin kuntien ja valtion veroina. Työryhmän mukaan malli kannustaisi kehittämään uudenlaisia palvelumuotoja, kun Kelan sairaanhoitokorvauksia ei enää olisi.

Kolmannessa mallissa rahat kerättäisiin kuten nykyisinkin, mutta ne yhdistettäisiin koko maan tasolla ja kohdennettaisiin palvelut järjestäville kuntayhtymille.

Neljännessä mallissa valtio keräisi rahat sote-maksuna ja kuntayhtymä järjestäisi palvelut. Kunnat rahoittaisivat palveluita, jos sote-maksu ei riitä.

Viidennessä vaihtoehdossa rahoitus kerättäisiin kansalliseen rahastoon pakollisella vakuutuksella tai jokainen ottaisi sote-vakuutuksen yksityisestä vakuutusyhtiöstä. Tämä vaihtoehto lisäisi asiakkaiden valinnanvapautta, mutta myös vastuuta.

Työryhmä on arvioinut mallien vaikutuksia yleisluonteisesti, mutta tarkkoja laskelmia ei ole tehty. Yksityiskohtaista tarkastelua ei pidetty tarkoituksenmukaisena tilanteessa, jossa palvelurakenneuudistus voi sulkea joitain rahoitusmalleja kokonaan pois.

Työryhmän mietintö julkaistiin tänään Helsingissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Vesalan leirikeskuksen päärakennus pois käytöstä – syynä sisäilmaongelmat

Marjojen tuonti Venäjältä saattaa loppua tähän syksyyn – matkustajatuonnin kiloleikkuri tulee voimaan jo syyskuun alussa

Tutkija: Helsingissä vieraillut Vladimir Putin lähetti tuttuja viestejä Euroopalle ja Yhdysvalloille

Keskisuomalaisessa päihdekuntoutusyksikössä erikoinen riita: Kokemusasiantuntijan väitetään pukeutuneen moottoripyöräkerhon tunnuksiin, puhuneen raajojen sahaamisesta ja uhkailleen väkivallalla

Venäläismedia kysyi presidenteiltä Yhdysvaltojen ohjuksista ja Itämeren kaasuputkesta

Uutisanalyysi: Suomen asema idän ja lännen välissä korostui jälleen

Tampereen sunnuntaisesta ampumisesta epäilty vangittiin – 20-vuotiasta epäillään tapon yrityksestä

Laukaan villiintyneiden nautojen omistaja: “Eläintenpitokielto oli kova paikka” – Tilalta löytyi keväällä kolme kuollutta lehmää

Vladimir Putin Moskovan mielenosoituksista: Venäjä kunnioittaa ihmisoikeuksia – tapaamisessa Sauli Niinistön kanssa esille nousivat myös jätehuolto ja ilmastoasiat

Laukaan nautalauma on yhä karkuteillä – "Ne ovat lähteneet syviin metsiin piiloon"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.