Viisumeja myönnetään kiinalaisille ennätystahdilla

Pekingin-suurlähetystössä Suomeen myönnettyjen viisumien määrä ylittänyt jo viime vuoden tason.

Kiinalaismatkailijoiden kasvava virta Suomeen näkyy Suomeen myönnetyissä viisumeissa. Suomen suurlähetystö Pekingissä oli heinäkuun loppuun mennessä myöntänyt jo enemmän viisumeita Suomeen kuin koko viime vuonna yhteensä, noin 8 700 kappaletta.

Kasvu lienee osin seurausta keväällä avatuista 13 viisumikeskuksesta ympäri Kiinan, joista 11 on Pekingin suurlähetystön alaisuudessa. Loput kaksi ovat Suomen Shanghain-pääkonsulaatin alaisuudessa.

– On vaikea sanoa, onko tämä pelkästään viisumikeskusten ansiota. Toki Kiinan keskiluokkaistuessa matkustaminen on lisääntynyt ja lisääntyy paljon, sanoo edustuston päällikön sijainen Tarja Kangaskorte Suomen Pekingin-suurlähetystöstä.

Viime vuonna viisumeita Suomeen myönnettiin koko Kiinassa yhteensä noin 21 000 kappaletta. Shanghaissa niistä myönnettiin noin 9 000. Shanghaissa myönnettyjen viisumien määrän ennakoidaan tänä vuonna kasvavan, mutta tarkkaa kasvuvauhtia on vaikea ennakoida, pääkonsulaatista kerrotaan. Suurin osa kiinalaismatkailijoista tulee Suomeen kesällä, seuraava piikki on odotettavissa vuodenvaihteen ympärillä.

Kiinassa Suomen-viisumia voi hakea nyt yhteensä 15 kaupungissa, kun se viime vuonna onnistui Pekingin ja Shanghain lisäksi vain Guangzhoussa ja Chongqingissa.

Yhä enemmän omatoimimatkailijoita

Suurin muutos on tapahtunut omatoimimatkailijoissa. Heidän osuutensa Kiinasta Suomeen suuntaavista matkailijoista on kolminkertaistunut edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Kiinalaiset turistit liikkuvat maailmalla yleensä isomman turistiryhmän mukana, joka vierailee useassa maassa lyhyen ajanjakson aikana. Nyt nuorempi polvi haluaa matkata itsekseen, sanoo Kangaskorte.

– Tarkkoja ikäprofiileja viisumin hakijoista meillä ei ole tilastoituna, mutta voisi spekuloida, että yksin lähtevät ovat nuorempaa sukupolvea, jotka ovat kielitaitoisia eivätkä halua matkata ryhmän mukana.

Ryhmämatkailijoiden osuus viisumien kokonaismäärästä on pienentynyt vuosi vuodelta. Esimerkiksi vielä vuonna 2013 Shanghaissa Suomeen myönnetyistä viisumeista 89 prosenttia oli ryhmäviisumeita, kun tänä vuonna luku on heinäkuuhun mennessä ollut vain 50 prosenttia. Pekingissä ryhmämatkailijat ovat olleet tänä vuonna vasta neljänneksi suurin ryhmä.

Bisnesmatkailijoiden määrä on ollut tasaisessa kasvussa, sekä Pekingistä että Shanghaista kerrotaan.

Jälleen reilua kasvua yöpymisissä

Koska matkailija voi saapua Suomeen muunkin Schengen-alueen maan viisumilla, tuijottaa matkailua Suomeen edistävä Visit Finland enemmän yöpymistilastoa. Viime vuonna kiinalaisturistien yöpymisten määrä kasvoi edellisvuodesta 40 prosenttia noin 210 000:een.

– Alkuvuonna kasvu on ollut 30 prosenttia, mutta siitä puuttuvat kesän luvut kokonaan. Odotamme, että koko vuoden kasvuluku on yli 30 prosenttia, ellei jopa lähemmäs 40:tä. Tilanne näyttää hyvältä, sanoo kansainvälisen myynninedistämisen johtaja Heli Mende.

Kiinalaiset turistit ovat Suomessa suhteellisen tuore ilmiö. Parhaiten heitä ovat Menden mukaan tottuneet palvelemaan yrittäjät Helsingissä ja Lapissa, kun monella muulla alueella vasta harjoitellaan.

– Innostus on kuitenkin kova. Yksi tähän vaikuttava tekijä on tietysti venäläismatkailijoiden väheneminen. Kiinalaisten suhteen ollaan aika realistisia eli myönnetään, että tarvitaan lisää tietoa ja oppia.

Kiireiset kiinalaiset ihailevat Suomen rauhallisuutta

Pysähdypä Suomessa, aasialainen

Uusimmat

Kotimaa

Luunmurskaajakeli tuli Jyväskylään – kaupunki varoittaa äärimmäisen liukkaista jalkakäytävistä

Poliisilla tutkinnassa noin 30 vanhusten hoitoon liittyvää tapausta – Keski-Suomessa ei yhtään

Poliisilla tutkinnassa koko maassa noin 30 vanhusten hoitoon liittyvää tapausta –  vanhustenhoidossa tapahtuneiden laiminlyöntien julkisuus ei poliisin mukaan näy tutkintapyyntöjen määrissä

Nukahtanut mönkijäkuski ja väärät henkilötiedot antanut nainen – poliisi pysäytti useita rattijuoppoja liikenteessä Jyväskylän seudulla

Helsingin yliopistolle joukkosurmaa suunnitellut mies taas syytteeseen vakavan väkivaltarikoksen valmistelusta

Jämsän verisistä vesuri-iskuista uutta tietoa hovioikeudessa: Mies kertoi kyllästyneensä naapurinsa komenteluun – viimeinen pisara oli käsky tehdä ruokaa

Jussi Niinistö jatkaa "perustuslakitalebanien" sättimistä – yhdistää Martin Scheininin marxismiin ja nostaa esiin 670–1340 euron lausuntopalkkiot

Hirsirakenteinen lomamökki tuhoutui tulipalossa Enontekiöllä, kahdeksan evakuoitiin – syttymissyy hämärän peitossa

Kulttuuriklupi Pokura konkurssiin Jämsässä

Ensin meni legenda ja nyt toinenkin: Myös Sirkan baari lopettaa Jämsässä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.