Viitasaaren Hännilänsalmen sillan valopylväsongelmaan on ratkaisu

Ongelmat Nelostien sillalla jatkuivat viime vuoden remontin jälkeen.

Viitasaaren Hännilänsalmen sillan valaisinpylväät eivät ole pysyneet suorassa, vaikka valaistusta korjattiin viime vuonna. Nelostien sillan pylväistä osa on vääntynyt linjasta selkeästi vinoon totuttuun tapaan remontista huolimatta.

Keski-Suomen ely-keskuksen projektipäällikkö Mikko Asunen kertoo, että ongelmaksi on osoittautunut valaisinpylväiden kiinnitysosa.

– Kun uudet, vahvistetut pylväät laitettiin paikalleen, huomattiin, että itse kiinnitysosa ei ole tarpeeksi vahva, vaan antaa periksi.

Nyt myös pylväiden kiinnitysosat sillassa vahvistetaan. Uudet kiinnikkeet on tilattu ja niiden on määrä saapua aivan lähiaikoina. Mikko Asunen uskoo, että vahvemmat kiinnikkeet saadaan paikoilleen tammikuun aikana.

Silta sijaitsee hieman Viitasaaren keskustaajaman eteläpuolella.

Myös pylväät ovat uudet

Alkuperäinen idea pylväiden vääntymisongelmaan oli korjata ja vahvistaa vanhat valaisinpylväät. Pylväiden huonon kunnon takia korjaaminen ei kuitenkaan ollut enää kannattavaa. Hännilänsalmen sillalle asennettiin siis uudet pylväät, jossa kiinnityskartioita parannettiin muun muassa materiaalivahvuuksia kasvattamalla.

Mikko Asunen kertoo, että pylväiden poikkeavasta ulkonäöstä huolimatta vastaava pylvään ja kiinnikkeen yhdistelmä ei ole poikkeuksellinen.

– Tämä ongelma koskee vain Hännilänsalmen siltaa. Samaa yhdistelmää on muuallakin Suomessa käytössä, eikä missään ole ollut vastaavaa ongelmaa.

Viime kesänä itse pylväsrakenteen korjauksen yhteydessä päivitettiin myös valaistustekniikka nykyaikaiseksi. Maantielle sillan osalle ja koristevalaistukseen laitettiin energiatehokkaat led-valaisimet. Nyt valaisimet ovat aiempaa tehokkaammat huolimatta siitä, että sähkönkulutus pieneni.

Asta väänsi pylväät ensimmäisen kerran

Valaistus kunnioittaa paikalla aiemmin olleen riippusillan muotoa. Ajatuksen Viitasaaren tunnusmerkiksi muodostuneen riippusillan kaarien siirtämisestä uuteen siltaan valojen muodossa esitti ideakilpailussa Jari Kunelius vuonna 1996. Siltatyöt aloitettiin kuitenkin vasta paljon myöhemmin ja uusi silta otettiin käyttöön 2009.

Valaisinpylväät vääntyivät vinoon ensimmäisen kerran kesällä 2010 Asta-myrskyssä, joka iski voimakkaasti alueelle. Yksi pylväistä oli jopa poikki. Asta-myrskyn jälkeen pylväiden asentoa on korjattu useaan kertaan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .