Viitasaaren Muuruejärvessä enemmän vettä kuin 30 vuoteen – Vesi saartoi Paanasten niemessä sijaitsevan mökin

Keski-Suomen vedet ovat korkealla. Pääosassa pieniä järviä vedenpinta jo laskussa, suurissa järvissä tulvahuippu vielä edessäpäin.

Tänä keväänä monet pienet järvet tulvivat Keski-Suomessa, kun vedenpinta on korkeammalla kuin pitkään aikaan.

Esimerkiksi Viitasaaren länsiosassa sijaitsevassa Muuruejärvessä on vettä enemmän kuin kolmeenkymmeneen vuoteen.

Huopanan kylällä asuvat Alli ja Kauko Paananen ovat seuranneet samalle kylälle rakentamaansa mökin tilannetta tarkasti.

– Ei ole koskaan aiemmin ollut samanlaista tulvaa. Järvi menee mökkitien yli ja polttopuut liiterissä kastuvat, kun vesi on mennyt sinnekin.

Paanaset ostivat mökkitontin pienestä niemestä vuonna 1988, jolloin vesi oli edellisen kerran yhtä korkealla. Nyt vesi ei uhkaa niemeen korkealle paikalle rakennettua mökkiä, mutta muuten vaikutukset näkyvät selvästi.

– Tuosta mistä normaalisti järvi alkaa, on nyt yli viisikymmentä senttiä vettä, Kauko Paananen mittailee haravanvarrella.

Suomen ympäristökeskuksen tilastot vuodesta 1910 tukevat arviota. Nyt jo laskusuunnassa oleva Muuruejärven vedenkorkeus on tällä hetkellä puolisen metriä keskimääräistä korkeammalla samaan ajankohtaan verrattuna.

Sateinen syksy näkyy järvissä

Toukokuun ensimmäisellä viikolla Muuruejärven vedenpinta oli historiallisen korkealla, sillä koskaan aiemmin mittaushistorian aikana samaan aikaan vettä ei ole tässä pienehkössä järvessä ollut yhtä paljon.

– Lunta oli tänä talvena harvinaisen paljon ja se suli niin nopeasti, että tämä taitaa johtua siitä, arvelee Alli Paananen.

Suomen ympäristökeskuksen hydrologi Jarkko Koskela vahvistaa arvion. Koskelan mukaan ratkaisevaa on ollut myös lähtötilanne kevääseen.

– Vesi oli aika korkealla syksyllä ja tavallista korkeammalla myös huhtikuussa, ennen kuin lumet alkoivat sulaa.

Usein vedenpinnat ovat korkeimmillaan pienissä järvissä toukokuun loppupuolella, mutta kuun alkupuolelle sijoittuva huippu ei ole poikkeuksellinen.

Ei eritystä vaaraa

Tulvahuippu on maakunnassa pääosin jo saavutettu. Vesimassojen runsaus näkyy eri puolilla Keski-Suomea.

– Nyt pienemmissä järvissä vedenpinta on jo laskusuunnassa, kun taas isommissa järvissä veden määrä kasvaa vielä jonkun aikaa, Jarkko Koskela toteaa.

Laitureiden ja lähellä rantaa olevien rakennusten tilanne on vedenkorkeuden takia nyt hyvä tarkastaa. Keski-Suomen ely-keskuksen vesistötarkastaja Petteri Kempin mukaan maakunnassa ei kuitenkaan ole tänä keväänä mitään erityisen vaarallista poikkeustilannetta.

– Keski-Suomessa rakennuksille ei ole tänä keväänä korkeasta vedenpinnasta laajaa uhkaa, vaan suurin tulvavaara on keskittynyt Pohjanmaan ja Pohjois-Suomen jokivesistöihin.

Kempin mukaan vedenpinnan korkeudesta tulee jonkin verran soittoja.

– Usein puheluissa pyydetään voimalaitosten porttien avaamista tai sulkemista riippuen soittajan vesistöstä. Juoksutuksiin ei kuitenkaan ely-keskuksissa aina voida vaikuttaa, Kemppi kertoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .