Viitasaaren tuhoisan talopalon sytyttäneelle kolmen vuoden vankilatuomio – myönsi teon hovioikeudessa

Käräjäoikeudessa mies kiisti sytyttäneensä paloa.

39-vuotias mies on tuomittu Vaasan hovioikeudessa kolmen vuoden ehdottomaan vankeuteen Viitasaarella lokakuussa 2016 tulipalossa tuhoutuneen omakotitalon sytyttämisestä. Käräjäoikeudessa mies kiisti sytyttäneensä paloa ja sen syttymissyy jäi selvittämättä, joten mies tuomittiin muista rikoksistaan 1,5 vuoden ehdottomaan vankeuteen.

Hovioikeudessa Jouni Arjo Markus Saastamoinen myönsi törkeän vahingonteon, jonka lisäksi tuomio tuli myös kahdesta törkeästä kotirauhan rikkomisesta, laittomasta uhkauksesta, pahoinpitelystä ja oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta. Mies määrättiin heti vangittavaksi.

Syyttäjän mukaan yritti tappaa

Syyttäjä vaati miehelle hovioikeudessa vähintään kuuden vuoden vankeusrangaistusta, sillä katsoi hänen yrittäneen palon sytyttämällä tappaa silloisen puolisonsa ja tämän lapset. Mies oli soittanut naiselle ennen tekoaan ja uhannut häntä ja lapsia tappamisella. Perheen kuudesta lapsesta neljä oli tapahtumahetkellä kotona. Nainen pakeni lastensa kanssa läheiseen metsään ja näki miehen saapuvan paikalle.

Mies oli oman kertomansa mukaan talossa 20 sekuntia ja sytytti lähtiessään eteisessä olleen takin hihan palamaan tupakansytyttimellä, koska häntä harmitti, ettei nainen ollut talossa. Hän kiisti yrittäneensä tappaa ja vetosi muun muassa siihen, että oli havainnut talon olevan tyhjillään. Uhkailut hän laittoi tapahtuma-aikaisen 2,75 promillen humalansa piikkiin.

Yli 300 000 euron vahingot

Hovioikeus arvioi, ettei mies voinut hyvin lyhyellä käynnillään talossa varmistua siitä, ettei liki 300-neliöisessä talossa ollut ketään. Kuitenkin hovioikeus katsoi miehen voineen pitää todennäköisenä, että nainen lapsineen oli poistunut talosta hänen soittamiensa uhkaavien puheluiden vuoksi. Hovioikeuden mukaan talossa itsekin asuneensa mies myös tiesi, että rakennuksesta on mahdollista poistua useamman ulko-oven kautta. Näin ollen hovioikeudessakin tapon yritykset jäivät näyttämättä.

Omakotitalo tuhoutui palossa irtaimistoineen täysin aiheuttaen yli 300 000 euron vahingot. Hovioikeus velvoitti miehen maksamaan talosta ennen paloa paenneelle naiselle ja neljälle lapselle kärsimyksestä kullekin 4 000 euroa ja kahdelle muulle lapselle kummallekin 2 000 euroa. Lisäksi hänet määrättiin korvaamaan palossa menehtyneistä lemmikkieläimistä, kahdesta käärmeestä ja kahdesta jalostuskissasta, yhteensä 18 100 euroa. Oikeudenkäyntikuluista maksettavaa kertyy liki 17 000 euroa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .