Viittä miestä syytetään lähes 150 ihmisen tuomisesta luvatta Suomeen

Stuertti järjesti noin 30 kiinalaista Suomen kautta Ranskaan.

Viittä miestä syytetään lähes 150 ihmisen järjestämisestä luvattomasti Irakista Suomeen. Reitit kulkivat syytteen mukaan Kööpenhaminan ja Tukholman kautta.

Jutun käsittely aloitettiin Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa torstaina. Rikosnimike on törkeä laittoman maahantulon järjestäminen. Syytetyt kiistävät syyllistyneensä rikokseen.

Syytteen mukaan miehet toivat Suomeen 149 ihmistä, joilla ei ollut maahantuloon vaadittavaa matkustusasiakirjaa.  Osa syytetyistä on irakilaistaustaisia.

Epäillyt rikokset tapahtuivat kesä-elokuussa 2015. Syytteen mukaan miehet ovat toimineet osana järjestäytynyttä rikollisuutta.

Kreikasta kohti pohjoista

Kuljetusreitti on syytteen mukaan kulkenut Turkista meritse Kreikkaan ja sieltä edelleen Itävaltaan. Itävallasta Suomeen tuotavat on viety Kööpenhaminaan tai Tukholmaan, missä joku syytetyistä on ollut vastassa. Yksi ryhmä tuotiin Itävallasta Saksan kautta Suomeen.

Ihmisiä tuotiin Suomeen syytteen mukaan erisuuruisina ryhminä. Joillakin tuontikerroilla mukana oli kolme tai viisi ihmistä, enimmillään viisitoista.

Osa kuljetettavista tuotiin Suomeen Tornion kautta henkilö- tai pakettiautolla. Osa taas tuotiin laivalla Turkuun tai Helsinkiin. Laivaliput hankittiin väärillä nimillä.

Syytteen mukaan Suomeen tuotavia ihmisiä majoitettiin sekä yhden syytetyn kodissa että tarkoitusta varten vuokratussa asunnossa Gävlen eteläpuolella Ruotsissa.

Palkkioksi 10 000 dollaria

Osa maahantuoduista on maksanut matkastaan kerralla noin 10 000 dollaria eli noin 8 800 euroa. Osa taas on maksanut pienemmissä erissä. Palkkio kattoi koko matkan Irakista Suomeen asti.

Syyttäjä vaatii pääsyytetylle yli viiden vuoden vankeusrangaistusta. Kahdelle muulle syytetylle hän vaatii vähintään neljän vuoden ja kahdelle vähintään kahden vuoden vankeutta.

Todistajiksi oikeuteen on haastettu yli 60 niistä ihmisistä, jotka syytetyt syytteen mukaan järjestivät luvattomasti Suomeen.

Uusimmat

Kotimaa

Tuhatmäärin Jehovan todistajia kokoontui Jyväskylään viikonloppuna – Konventista voi löytää jopa elämänsä rakkauden

Yllättikö sankka sumu autoilijan liikenneympyrässä? Menopeli kyljelleen Kangasniemellä

Neuvostovankeja kohdeltiin maatiloilla yleensä hyvin, tiukat ohjeet eivät uponneet isäntäperheisiin – Tutkimukseen haastateltujen jatkosodan ajan lasten mukaan vankien kanssa syntyi usein ystävyys

Monet perheet kokevat vauvan normaalinkin yöheräilyn ongelmaksi – "Normaali on usein paljon odotettua huonompaa kuin vanhemmat luulevat"

HS: Jutta Urpilainen siirtynee EU-komissaariksi suoraan vanhempainvapaalta, perheeseen tulee toinen lapsi

Hämeenlinnassa paljastetaan väittelyä herättänyt Lotta-patsas

Seinäjoella kaksi nuorta miestä kuollut auton törmättyä puuhun

Kultarantarannassa keskustellaan jälleen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta – teemana maailman murros ja Euroopan tulevaisuus, päävieraana Saksan liittopresidentti

Lottopotti nousee juhannukseksi viiteen miljoonaan euroon – katso lauantain oikea rivi tästä

Lääkärinvirat täyttämättä Hankasalmella – kuntalaiset pääsevät marraskuussa lääkäriin palvelusetelillä

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.