Ville Niinistö: "Luonnonvaraministeriö olisi Venäjän malli"

Ympäristöministeriön lakkauttaminen lisäisi lobbarien valtaa kansalaisten ja ympäristön kustannuksella, katsoo vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö.

Niinistö kirjoittaa blogissaan, että ympäristöministeriön purkamista ovat kannattaneet vain eri elinkeinojen etua ajavat tahot.

– He haluaisivat hoitaa asiansa ilman valtiovallan neuvotteluosapuolta, joka aina puolustaa yleistä etua luonnon monimuotoisuuteen ja puhtaaseen ympäristöön.

Niinistö arvioi, että ympäristöministeriön haluaa nähtävästi purkaa Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK, joka sai keskeytettyä Etelä-Suomen viimeisiä uhanalaisia suoluontokohteita pelastavan soidensuojeluohjelman viime vaalikauden lopussa.

Niinistön mielestä jotain kertoo sekin, että kaavailtu luonnonvaraministeriö olisi Venäjän malli, jollaista ei ole länsimaissa käytössä.

– Luonnonvaraministeriössä olisi pukki kaalimaan vartijana.

Entinen ympäristöministeri muistuttaa, että perustamalla ympäristöministeriön Suomi astui vuonna 1983 yhtenä ensimmäisistä niiden sivistysmaiden joukkoon, jotka näkivät ympäristön tilan jatkuvan heikentymisen vaativan valtiovallan vahvaa puuttumista. Ensimmäinen ympäristöministeri Matti Ahde (sd.) sai toimikaudellaan muun muassa pelastettua Suomen viimeiset vapaana virtaavat kosket suojelluiksi.

– Ympäristöministeriötä tarvitaan jatkossakin turvaamaan yleinen etu puhtaaseen ympäristöön, Niinistö opastaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.