Villi ilves pääsi Ähtärin eläinpuistoon – tappoi kolme kuusipeuraa ja kaksi kaurista, poliisi päätti lopettamisesta

Ähtärin eläinpuistossa lopetettiin sunnuntaiaamuna tuhoja tehnyt ilves, poliisi tiedottaa.

Villieläin oli ilmestynyt eläinpuistoon ympäröivästä luonnosta maaliskuun lopulla. Perjantain ja lauantain välisenä yönä ilves tappoi kolme eläinpuiston kuusipeuraa ja yhden metsäkauriin. Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä se ehti vielä tappaa yhden metsäkauriin. Poliisi päätti antaa luvan ilveksen lopettamiseksi eläinpuistossa liikkuvien ihmisten turvallisuuden ja eläinpuistolle aiheutuneiden vahinkojen vuoksi.

Lopettamisen hoiti poliisin luvalla suurriistavirka-apuryhmä. Eläinpuiston mukaan lopettaminen hoidettiin ampumalla. Suurriistavirka-apu (SRVA) on riistanhoitoyhdistysten ylläpitämä organisaatio, joka välittää poliisille tarvittaessa metsästäjien virka-apua.

Lopetettu eläin oli poliisin mukaan liikkunut alueella päiväsaikaan välittämättä alueella olleista ihmisistä. Se oli päästänyt ihmisen noin kymmenen metrin etäisyydelle. Poliisin mukaan ilves oli menettänyt luontaisen ihmisarkuutensa ja käyttäytyi lajille epätyypillisellä tavalla.

Intendentti: Valitettava tapaus

Ähtärin eläinpuiston intendentti Heini Niinimäki kuvailee tapausta valitettavaksi. Hänen mukaansa ei ole kovin tavallista, että villi petoeläin pääsee eläinpuiston alueelle, joka on aidattu joka puolelta.

– Ilves on aika hyvä kiipeilijä, tuleehan se aidoista tarvittaessa yli, Niinimäki sanoi Keskisuomalaiselle.

Kuusipeuroja Ähtärin eläinpuistossa. Arkistokuva. Kuva: Päivi Liimatainen
 

Kuusipeuroja oli ennen tapausta kyseisessä laumassa kaikkiaan neljä.

– Muutama yksilö on eri osastossa, Niinimäki sanoi.

Metsäkauriita eläinpuistossa oli alle kymmenen.

Arkistokuva metsäkauriista Ähtärin eläinpuistossa. Kuva: Riitta Piltonen
 

Tapaus ei aiheuta eläinpuistossa ylimääräisiä toimenpiteitä. Niinimäen mukaan esimerkiksi aitojen kunto tarkistetaan muutenkin säännöllisesti.

Juttua päivitetty kello 15.50: Lisätty eläinpuiston intendentin kommentit.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.