Viranomaiset: Räjähteitä ei pitäisi itse liikuttaa

Puolustusvoimat ja poliisi ohjeistavat, että kansalaisten ei tulisi itse liikuttaa löytämiään sodanaikaisia räjähteitä.

– Asiasta on ilmoitettava viipymättä poliisille ja kerrottava löytöpaikka mahdollisimman tarkasti. Olemme korostaneet, että missään nimessä räjähteeseen ei saa koskea, pioneeriupseeri, kapteeni Lasse Huokonen Maavoimien esikunnasta kertoo.

Huokonen muistuttaa, että vuosikymmeniä maassa olleen pommin räjähtäminen ilman liikuttamista on äärimmäisen epätodennäköistä.

– Jos räjähteeseen ei kohdistu rasitusta, se voi odottaa raivaamista ihan rauhassa, jos se sijaitsee asumattomalla alueella.

Huokosen mielestä räjähteen löytöpaikka olisi hyvä merkitä jollakin tavalla.

– Merkintänä voi käyttää esimerkiksi oksia, joista voi tehdä kolmiokeon. Merkinnän ei tarvitse olla kohteen päällä, vaan jatkoa ajatellen osoittamassa, mistä räjähde löytyy. Kuvan voi tietysti myös ottaa ja lähettää poliisille.

Kun kansalainen on ilmoittanut räjähde-epäilystä, poliisi käy toteamassa tilanteen. Jos löytö osoittautuu sotilasräjähteeksi, sen raivaaminen kuuluu lain mukaan Puolustusvoimille. Tällaisessa tilanteessa poliisi siis pyytää Puolustusvoimilta virka-apua.

Maavoimat johtaa virka-apuna toteutettavia raivaustehtäviä, mutta raivaajia löytyy Huokosen mukaan kaikista Puolustusvoimien joukko-osastoista. Keski-Suomessa lähimmät raivaajat on siis mahdollista saada Ilmasotakoulusta Tikkakoskelta.

Sodanaikaisia räjähteitä löytyy Huokosen mukaan edelleen kuukausittain.

– Yleensä tehtävät ovat niitä, että perikunnasta soitetaan, että halutaan päästä eroon vintillä tai kivijalan juuressa olevista sotamuistoista, Huokonen sanoo.

Jyväskylän poliisiasemalle tuotiin maanantaina räjähde, joka osoittautui sodanaikaiseksi savukranaatiksi. Sisä-Suomen poliisilaitoskin muistutti Puolustusvoimien virka-apua vaatineen operaation jälkeen tiedotteessaan, että kansalaisten löytämiä aseita, ammuksia tai räjähteitä ei saa lähteä itse kuljettamaan mihinkään.

– Suomessa on vielä paljon rintamalta sotamuistoina tuotuja ammuksia, aseita, patruunoita ja muuta materiaalia. Useimmista on poistettu räjähdysaineet sisältä, eikä niissä ole sytyttimiä paikallaan. Joukkoon mahtuu kuitenkin vielä paljon täysin toimintakuntoisia ammuksia, jopa käsikranaattejakin, poliisi tiedotti.

Huokonen ei ollut Jyväskylän raivaustehtävässä mukana, joten hän kommentoi räjähdeasioita vain yleisellä tasolla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .