Viranomaiset ja tuhannet muut vaihtavat sateenkaaren väreihin – Pride-kulkueeseen odotetaan 35 000:ta osallistujaa

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisoikeuksista muistuttava Pride-viikko huipentuu tänään Helsinki Pride -kulkueeseen ja puistojuhlaan.

Kulkue lähtee tänä vuonna poikkeuksellisesti Kansalaistorilta, koska Senaatintori on käynyt liian pieneksi kasvaneelle osallistujamäärälle. Kulkueeseen odotetaan suunnilleen saman verran väkeä kuin viime vuonna, jolloin siihen osallistui 35 000 ihmistä.

Marssi päättyy Kaivopuistoon, jossa vietetään puistojuhlaa.

Migri perui osallistumisensa

Tänä vuonna kulkueessa nähdään myös laaja joukko viranomaisia yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiän kutsumana. Yhdenvertaisuusvaltuutetun rekkaan osallistuu muun muassa Poliisihallituksen, Kelan ja usean ministeriön edustajia.

Viranomaisten osallistuminen on herättänyt myös huolta ja kritiikkiä. Kulkueen järjestävän HeSetan toiminnanjohtaja Aaro Horsma kertoi STT:lle Pride-viikon alussa, että hän ymmärtää ja osin myös allekirjoittaa kritiikin.

– Pride-viikko ei ole juhla, johon eri tahot voivat tulla kiillottamaan profiiliaan. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeudet vaativat päivittäistä työtä ja muutoksia lainsäädäntöön sekä viranomaisten käytäntöihin. Hienoa, että kiinnostus ja keskustelu lisääntyy, Horsma sanoi STT:lle.

Kritiikki sai Maahanmuuttoviraston (Migri) perumaan osallistumisensa. Virasto kertoi Twitterissä torstaina, että osa osanottajista on halunnut jäädä pois kulkueesta, jos Migri on tapahtumassa mukana. Migri ilmoitti jättäytyvänsä pois kulkueesta, jotta muut voisivat juhlia Pridea hyvin mielin.

Yhdenvertaisuusvaltuutettu oli kutsunut Migrin rekkaansa.

Sateenkaariloistoa eri muodoissa

Pride-viikon sateenkaaren värit ovat olleet näkyvästi esillä koko viikon. Muun muassa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja Helsingin yliopisto ovat nostaneet sateenkaarilipun salkoon ja Helsingin kaupunginteatteri valaistu sateenkaaren värein.

Ainakin Ihmisoikeusliitto, Verohallinnon verouutiset, teleoperaattori Telia Finland ja Veikkausliiga muokkasivat logonsa sateenkaaren väreihin sosiaalisessa mediassa.

Verohallinnon sateenkaarilogo herätti Twitterissä keskustelua puolesta ja vastaan. Logon muokannutta Verohallinnon viestintäsuunnittelija Antti-Juhani Piiraista negatiivisuus suretti.

– Tavallaan on aika surullista, että Suomessa vuonna 2017 ihmisoikeus- ja yhdenvertaisuusasiat aiheuttavat noin paljon negatiivisuutta, Piirainen sanoi STT:lle keskiviikkona.

Myös SDP muokkasi puoluelogonsa punaisesta kirjavaan. SDP:n ohella vihreät, kokoomus ja vasemmistoliitto ovat kertoneet osallistuvansa tämänpäiväiseen Helsinki Pride -kulkueeseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.