Viranomaisten kanssa asiointi ensisijaisesti verkkoon –  mutta ilman ihmisten pakottamista, suosittelee selvitys

Viranomaisten kanssa asioinnin tulisi olla tulevaisuudessa ensisijaisesti sähköistä, esittää oikeustaloustieteen professori Kalle Määttä valtiovarainministeriön julkaisemassa selvityksessä.

Yksittäisiä kansalaisia ei tulisi jatkossakaan pakottaa sähköiseen viestintään, selvityksessä sanotaan, mutta elinkeinoharjoittajat voidaan velvoittaa digitaaliseen asiointiin. Uudistukset tulisi Määtän mukaan toteuttaa vuoteen 2022 mennessä. Määttä luovutti tänään selvityksen kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle (kesk.).

Julkisten palveluiden sähköistä asiointia koskevat lait kaipaavat Määtän mukaan selkiyttämistä. Professorin mukaan lakitekstiä voitaisiin yksinkertaistaa huomattavasti nykyisestä.

–  Me voisimme purkaa normeja ihan surutta laajalla rintamalla ja saada paljon lyhyempiä ja toimivampia lakeja. Jopa perustuslakivaliokunta, joka usein koetaan joustamattomaksi, on tästä asiasta samaa mieltä, Määttä kertoo STT:lle.

–  On hyvin tärkeää, että tavallinen kansalainen pystyy lukemaan lakia ja ymmärtämään sen sisällön. Ei siitä tule mitään, että joutuu soittamaan serkulle ymmärtääkseen edessään olevan lain.

Kansalaisille ei digipakkoa edes kaukaisessa tulevaisuudessa

Selvityksen maalaamassa tulevaisuudenkuvassa sähköinen asiointi on viranomaisasioiden hoidossa sääntö ja paperityö poikkeus. Elinkeinoharjoittajien ja yritysten kohdalla paperiasioinnista voidaan luopua kokonaan, mutta yksittäisiä kansalaisia ei edes kaukaisessa tulevaisuudessa aiota ajaa pelkästään verkkoon.

–  Ei varmasti voida mennä kokonaan siihen. Meillä on kuitenkin perusoikeudet ja hallintolaki, joiden mukaan ihmisillä pitää aina olla mahdollisuus hoitaa asioitaan, vaikka sähköinen asiointi olisi mahdotonta kykyjen tai iän takia. Ei meillä tulla siihen menemään, kertoo ministeri Vehviläinen STT:lle.

–  Meillä on haavoittuvia asiakkaita, joita voi olla jopa kolmannes väestöstä. Ei me voida heitä velvoittaa, silloin tulevat vastaan perusoikeudet ja hallinnon oikeusperiaatteet. Kansalaisten velvoittaminen sähköiseen asiointiin ei ole edes pitkän aikavälin tavoite, Määttä sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Talvikausi lähenee Laajavuoressa – ensilumenlatu voi avautua jo ensi viikolla, laskettelukausi pitenee kuukaudella

Harjavallan rikosepäily koveni: Teinityttöä epäillään murhan yrityksestä

Presidentti Niinistö tapasi Japanin pääministerin – keisari Naruhiton kruunajaiset huomenna

Miestä puukotettiin asunnossa Pupuhuhdassa – 21-vuotiasta naista epäillään tapon yrityksestä

Johan Bäckman esitteli pronssisoturia MV-oikeudenkäynnin aluksi – syyttäjän mukaan hän ja MV-julkaisun perustaja tekivät toimittaja-kirjailijan elämästä piinaa

Nainen harmistui, kun sakko napsahti tuulilasiin kuuden minuutin kauppareissulla – yhä useamman kaupan parkkiaikaa rajoitetaan kiekoilla Jyväskylässä

Näin liikkumissuositukset muuttuivat: Jo kahvikupin hakemisesta löntystellen saa liikkumispisteitä

Yön uutiskooste: Joka neljäs nuori on kokeillut sähkötupakkaa, EU valmis siirtämään brexitin takarajaa helmikuulle

Yläkouluun menevistä tytöistä 70 prosenttia saanut papilloomarokotteen – paikalliset erot suuria

Uutisanalyysi: Aktiivimallin leikkuri poistuu, mutta moni muu vaalilupaus jäi – Opintorahan satanen kuihtui, poliisien ja pakolaisten määrät kaukana luvatusta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.