Viranomaisten puhelut katkesivat koko maassa

Poliisien ja palomiesten puhelut mykistyivät, kun turvallisuusviranomaisten käyttämä radioverkko Virve temppuili pahoin keskiviikon vastaisena yönä koko Suomessa.

Erityisesti palomiesten, poliisien ja ensihoitajien käyttämän verkon puheluliikenne oli kokonaan poikki aamuyöllä noin kahden tunnin ajan koko maassa. Vastaavaa ei ole tapahtunut viranomaisverkolle aiemmin Suomessa.

Katkon ei kuitenkaan tiedetä aiheutuneen vakavia vaaratilanteita, sillä verkko mykistyi juuri hiljaiseen aikaan alkuviikon aamuyönä eikä esimerkiksi vilkkaana viikonloppuiltana, jolloin onnettomuushälytyksiä on paljon.

Virve-verkossa pystyttiin lähettämään tekstiviestejä, ja viranomaiset korvasivat myös tavallisilla matkapuhelimilla oman viestintäverkkonsa katkosta.

- Näin on käynyt. Virven puheliikenne oli pois käytöstä. Kyse oli vakavasta viasta, joka koski koko Suomea, projektipäällikkö Harri Virtanen Suomen Erillisverkoista vahvistaa.

Suomen Erillisverkot Oy on valtion omistama yritys, joka operoi ja kehittää Virve-verkkoa.

- Tekninen vika paikallistettiin ja korjattiin kuntoon, mutta selvittelemme vielä, miksi näin pääsi käymään, vaikka tekninen toimivuus on varmennettu kahdennetuilla yksiköillä.

- Virve-verkko rakennettiin valmiiksi vuonna 2003. Koko aikana ei ole sattunut näin harvinaislaatuista vakavaa vikaa. Yhteydet ovat nyt kunnossa, mutta olemme toki varpaillamme ja selvittelemme, ettei sama vain toistu.

Vika ei estänyt hätäkeskuksia välittämästä tekstiviestillä hälytyksiä, mutta esimerkiksi poliisit eivät voineet viestiä Virve-puhelimilla keskenään. Sama koski myös esimerkiksi pelastuslaitoksen yksiköiden välistä viestintää ja viranomaisten välisiä Virve-puheluja.

Isossa onnettomuudessa tai esimerkiksi poliiseillekin vaarallisessa väkivaltatilanteessa Virve-puhelut ovat tärkeä yhteydenpito viranomaisten kesken. Virven kautta viranomaiset voivat välittää ja kysyä lisätietoja paitsi toisiltaan niin myös hätäkeskuksesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Vaalivalitusten kirjoa: Tarkistuslaskennassa paikkansa menettänyt vaatii uutta ääntenlaskentaa – 300 kilometriä Ranskassa äänestämään matkustanut suomalainen koki pettymyksen

Yön uutiskooste: Huumetynnyrijutun tuomio, Trump kritisoi Japania, Venezuelan presidentin väitetty salamurhayritys

Jyväskylään valmistuu syksyllä yksi uusi frisbeegolfrata ja toinenkin on kartoitusvaiheessa – nykyinen kapasiteetti on äärirajoilla edelleen kasvavan suosion takia

Tältä näyttää Jyväskylän Tuomiojärvellä sijaitseva Lehtisaari kolme vuotta tulipalon jälkeen – Katso tuoreet kuvat "kaupunkilaisten kesämökistä"

Seitsemän prosenttia homoaviopareista vihitty kirkollisesti – Tutkijat pitävät osuutta isona: "Jokainen vihkiminen vastoin ohjeistusta"

Oliko Jari Aarnio huumeita Suomeen järjestellyt Pasilan mies? Hovioikeus antaa tuomionsa tänään aamupäivällä

Osa naisista jättää kohdunkaulan syöpäseulonnat väliin Keski-Suomessa – "Nuoremmilla ikäluokilla ei ehkä ole samalla tavalla huolta omasta terveydestä"

Puhemies Vanhanen: Munuaiskasvainten syy oli syöpä, hoidettu leikkaamalla

Ilmastoministeri Mikkonen pitkän aikavälin tavoitteesta: Tärkeintä saada yhteisymmärrys 2050 tavoitteesta, 2030 joutuu odottamaan

Uusi hätäkeskusjärjestelmä kutsuu helikopterin paikalle aiempaa herkemmin – potilaita lääkärikopteri kohtaa harvemmin

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.