Virkamiehet rahoittaisivat väylien ylläpidon ja rakentamisen tiemaksuilla

Liikenne- ja viestintäministeriön virkamiehet esittävät, että väylien ylläpito ja rakentaminen rahoitettaisiin alueellisilla tai valtakunnallisilla tiemaksuilla.

Perusväylien ylläpitoon tarkoitettuja määrärahoja pitäisi virkamiesnäkemyksen mukaan korottaa pysyvästi 300 miljoonalla eurolla vuodessa. Liikenneinfrastruktuurin kehittämiseen pitäisi varata vuosittain yli 500 miljoonaa euroa enemmän kuin nyt.

Virkamiehet ehdottavat seuraavaan hallitusohjelmaan väyläverkon korjausvelan lyhentämistä. Maanteiden ja ratojen korjausvelka on kasvanut 2,5 miljardiin euroon. Esityksen mukaan laadukas liikenneverkko palvelee ihmisten hyvinvointia ja elinkeinoelämän kilpailukykyä.

Panostukset liikenneverkkoon tulisi nähdä investointeina kaupallisesti rahoitettujen viestintäverkkojen tapaan, virkamiehet painottavat

Keinona kehittää liikenneverkkoa virkamiehet näkevät maanteiden omistuksen siirtämisen valtionyhtiölle. Joustavampi budjettirahoitus ja hankeyhtiöt eivät riitä. Elinkeinoelämän kilpailukykyä ja kestävää kasvua tukevien liikennehankkeiden rahoitustarve on ensi vuosikymmenellä jopa 60 miljardia euroa, kun vuosittaiset liikenneinvestoinnit ovat jääneet 450 miljoonaan euroon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Yrittäjät kritisoivat koronatukien haun asettavan yrityksiä eriarvoiseen asemaan: Pienyrittäjien hakuprosessi kankea, yksinyrittäjille ei luvassa kehittämisrahaa

Ely-keskusten hakemusmäärä kertoo pienyrittäjien ahdingosta: Viikossa yli seitsemän vuoden hakemukset – "Ei auta piehtaroida kriisissä, vaan on tärkeä miettiä tulevaisuutta"

Sosiaali- ja terveysministeriö: Hengitystiesuojainta käytettävä kotihoidossa – Ministeriön ja THL:n ohjeet ristiriidassa

Radio Keskisuomalaisen uusi juontaja Lotta Merenmies on haaveillut jo kymmenvuotiaana omasta radio-ohjelmasta: "Radion hienoja puolia on, että vaikka istut siinä studiossa yksin, et sitä varsinaisesti ole"

Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"

Koronavirus sai suomalaiset ostamaan innokkaasti kalastuslupia

Hallitus kertoo aamulla rajaliikenteen tiukentamiseen liittyvistä linjauksistaan

Koronakriisi vyöryy yli hallituksen kehysriihen – kaksipäiväinen riihi alkaa tänään

Linjaus välttämättömiin työtehtäviin tulevien työntekijöiden maahantulosta valmistui – maahan saapuville kahden viikon karanteeni

Hallitus kertoo rajaliikenteen tiukentamiseen liittyvistä linjauksistaan aamulla

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.