Virolaisen huumeringin johtajaksi epäilty jäi kiinni – Suomeen yli 15 kiloa amfetamiinia kesässä

Ryhmän epäillään tuoneen Suomeen kesällä 2015 yhteensä noin 16,5 kiloa amfetamiinia ja 5 kiloa hasista.

Kansainvälinen tutkintaryhmä on paljastanut amfetamiinia ja hasista Suomeen tuoneen organisaation, kertoo keskusrikospoliisi. Rikollisryhmän johtajaksi epäillään 42-vuotiasta virolaismiestä, joka on vangittu. Vangittuna on myös kaksi muuta virolaista, joista toista epäillään ryhmän johtohenkilöksi.

Ryhmän epäillään tuoneen Suomeen kesällä 2015 yhteensä noin 16,5 kiloa amfetamiinia ja 5 kiloa hasista.

Keskusrikospoliisin mukaan ryhmän epäillään vuokranneen kesämökin Lopen Läyliäisistä huumausaine-erän vastaanottamista, sekoittamista ja pakkaamista varten. Aineita kätkettiin maastokätköihin mökin ympäristöön.

Poliisi takavarikoi toissa vuonna maastokätköistä yhteensä 14,5 kiloa amfetamiinia ja 5 kiloa hasista. Lisäksi kaksi kiloa amfetamiinia takavarikoitiin Helsingissä heinäkuussa 2015.

Viisi virolaista on jo tuomittu kokonaisuuteen liittyen Espoon käräjäoikeudessa. Kaksi suomalaismiestä sai vankeutta Hyvinkään käräjäoikeudessa, mutta hovioikeus hylkäsi syytteet.

Kolmikko kiinni yhtä aikaa

Nyt valmistunut esitutkinta kohdistui erityisesti 42-vuotiaaseen, jonka epäillään johtaneen huumeiden maahantuontia Virosta. Johtajaksi epäilty otettiin kiinni suomalaissyyttäjän tekemän eurooppalaisen pidätysmääräyksen perusteella Tallinnassa marraskuussa 2016. Samalla otettiin kiinni 29-vuotias mies, jota epäillään huumeiden yhdeksi vastaanottajaksi.

Ryhmän toiseksi johtohenkilöksi epäilty 36-vuotias virolaismies otettiin samaan aikaan kiinni Helsingissä.

Tapaus on siirtynyt syyteharkintaan Länsi-Uudenmaan syyttäjänvirastoon.

Keskusrikospoliisin mukaan esitutkinta vaati tiivistä yhteistyötä virolaisten ja suomalaisten jäsenten välillä. Esitutkintaa varten perustetussa tutkintaryhmässä toimi Suomen, Viron ja Ruotsin poliisi- ja syyttäjäviranomaisia sekä Europolin ja Eurojustin väkeä. Suomesta mukana olivat keskusrikospoliisi, Länsi-Uudenmaan poliisilaitos sekä Länsi-Uudenmaan syyttäjänvirasto.