Suomalaismiesten mitta täyttyi: Ampuivat virolaisvarkaita värikuula-aseella, kuristivat ja löivät nyrkkiraudalla

Pihtiputaalla lokakuussa 2012 tapahtuneen "omankädenoikeuden" ja siihen liittyneen tappelun pääkäsittely alkoi tiistaina Keski-Suomen käräjäoikeudessa. Kyse oli paikallisten miesten ja varkaudesta epäiltyjen virolaismiesten yhteenotosta. Tuomio jutussa annetaan 1. kesäkuuta.

Tapahtumat käynnistyivät, kun kaksi virolaista oli näpistänyt paikallisesta marketista paristoja noin 300 euron arvosta. Tiistaina julkiseksi tulleen haastehakemuksen mukaan paristojen lisäksi virolaiset varastivat kaupasta yhden rasian suklaakonvehteja sekä viisi pakettia astiapyyhkeitä.

Paikkakuntalainen mies oli havainnut näpistyksen ja lähtenyt autollaan seuraamaan kaksikkoa. Avukseen mies oli kutsunut muita paikkakuntalaisia miehiä. Miesjoukko otti kaksikon kiinni virolaisten auton ajauduttua ojaan.

Syyte kuudelle miehelle

Syytteen sai yhteensä kuusi suomalaismiestä. Neljälle heistä kihlakunnansyyttäjä vaatii ehdollista vankeutta kahdesta törkeästä pahoinpitelystä. Syyttäjän mukaan neljä suomalaismiestä oli ampunut toista virolaismiestä värikuula-aseella, lyönyt nyrkillä ja putkella tai kepillä. Maassa makaavaa virolaismiestä oli lisäksi lyöty nyrkkiraudalla suuhun, kuristettu, lyöty kepillä päähän ja potkittu.

Ympäri kehoa syntyneiden ruhjeiden lisäksi virolaismieheltä oli haljennut kaksi hammasta ja kaksi hammasta oli irronnut.

Toista virolaismiestä suomalaisnelikko oli pahoinpidellyt kaatamalla tämän maahan, lyömällä nyrkein ja kumipampulla kylkiin sekä potkimalla ympäri kehoa.

Syyttäjän mukaan kumpikin pahoinpitely oli erityisen julma, koska ne kohdistuivat maassa makaaviin ja puolustuskyvyttömiin henkilöihin. Syyttäjä pitää pahoinpitelyjä törkeänä myös tekojen suunnitelmallisuuden ja teko-olosuhteiden takia.

Kuudesta mukana olleesta suomalaismiehestä kaksi sai syytteen avunannosta törkeään pahoinpitelyyn. Toinen miehistä oli tuonut tapahtumapaikalle värikuula-aseen ja pampun. Toinen puolestaan oli ennen rikosta kuljettanut kaksi törkeästä pahoinpitelyistä epäiltyä tekopaikalle. Avunannosta törkeään pahoinpitelyyn syyttäjä vaatii "tuntuvia" sakkorangaistuksia.

Kolme suomalaismiestä sai lisäksi syytteen törkeästä vahingonteosta. Miehet olivat tuhonneet virolaiskaksikon henkilöautoa ja lopulta kuljettaneet sen tukkiauton kyydissä maankaatopaikalle. Virolaisten auto oli vaurioitunut tukkikouralla nostamisen yhteydessä. Yksi suomalaismiehistä oli lisäksi painanut tukkikouralla auton kattoa kasaan.

Myös virolaiset pahoinpitelivät

Syytteen törkeästä pahoinpitelystä saivat myös virolaismiehet. Haastehakemuksen mukaan virolaiskaksikko löi yhtä suomalaismiestä nyrkillä kasvoihin. Suomalaismiehen kaaduttua häntä oli potkittu kylkiin ja käsiin. Suomalaismies sai mustelmia, kuhmuja sekä verisiä ruhjeita.

Syyttäjän mukaan pahoinpitelyyn virolaiskaksikko syyllistyi lyömällä toista suomalaismiestä päähän ilmeisesti patukalla. Kun suomalaismies oli ollut nousemassa ylös, virolaismiehet olivat lyöneet häntä jollain raskaalla esineellä jalkaan.

Syyttäjä vaatii virolaiskaksikolle ehdollisia tuomioita. Pattereita ja muuta kaupantavaraa kahmiessaan virolaiset syyllistyivät syyttäjän mukaan näpistykseen. Syyttäjä myös vaatii, että virolaiset korvaavat kauppiaalle rapiat 308 euroa anastetusta ja kateisiin jääneestä omaisuudesta.

Keskisuomalainen haastatteli tuoreeltaan tapahtumassa mukana olleita suomalaismiehiä (10. marraskuuta 2012). Miehet kertoivat tuolloin olevansa turhautuneilta jatkuviin varkauksiin ja poliisin hitaaseen saapumiseen paikalle.

"Raja menee siinä seitsemännentoista varkauden kohdalla, kun kuminauha kiristyy. Suunnilleen niin monta kertaa on meillä käyty. Tilanne on katastrofi. Me ollaan lainsuojattomia", yksi miehistä totesi jutussa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .