Viron ja Suomen presidentit vakuuttivat tukea Kreikalle

Presidentti Tarja Halosen valtiovierailu Viroon ei olisi voinut alkaa hyytävämmissä merkeissä. Finnairin koneen laskeuduttua tiistaiaamuna Tallinnan lentokentälle taivaalta satoi navakan tuulen saattelemana räntää. Muodollisuudet kentällä toimitettiin pikavauhtia.

Matka jatkui presidentinpalatsiin, jossa Halonen tarkasti kunniakomppanian. Halosen valtiovierailu oli laatuaan ensimmäinen Viron nykyisen presidentti Toomas Hendrik Ilveksen aikana.

Presidentit vakuuttivat tukeaan talouskriisiin ajautuneelle Kreikalle kahdenkeskisen tapaamisensa jälkeen.

- On koko Euroopan etu, että Kreikkaa autetaan, sillä ilman apua lainojen korot uhkaavat nousta taivaisiin kaikkialla Euroopassa, Ilves muistutti.

Halosen mukaan tärkeää olisi pysäyttää Kreikan talouskurimuksen leviäminen muihin Euroopan maihin.

- Sen tähden meidän pitää olla nyt tehokkaita ja vahvoja. Kuitenkin syypää on selvä: Kreikka ei ole toiminut niin kuin sen olisi pitänyt.

Halosen mukana kaksipäiväisellä valtiovierailulla on hänen puolisonsa tohtori Pentti Arajärvi. Tiistaina seurueessa oli myös opetusministeri Henna Virkkunen (kok.).

"Viro ei halua helpotuksia"

Viro pyrkii liittymään euroon vuodenvaihteessa, ja etelänaapurissa onkin seurattu euroalueen uusinta kriisiä tarkkaan.

Kreikan toiminta on ollut syvä pettymys varsinkin euroa kiivaasti ajaneelle pääministerille Andrus Ansipille. Hän lounasti tiistaina Halosen kanssa.

- Eräissä maissa on sääntöihin suhtauduttu liian luovasti eikä niitä ole noudatettu. Viro aikoo noudattaa kaikkia sopimiaan sääntöjä, emmekä me halua minkäänlaisia helpotuksia, Ansip vakuutti.

Kreikalle ensiapua antavat nyt euroalueeseen kuuluvat maat kuten Suomi. Virokin voi joutua vielä maksumieheksi, sillä Kreikalle kaavailtu apu ulottuu kolmelle vuodelle.

- Jos kumppanimme ovat pulassa, heitä on autettava, Ansip totesi. - Olemme valmiit auttamaan naapurimaatamme Latviaa, se on meidän velvollisuutemme.

Ensi viikolla Euroopan komissio ja Euroopan keskuspankki antavat viralliset arvionsa Viron eurokelpoisuudesta. Lopullisen päätöksen Viron euroon liittymisestä tekevät Euroopan unionin valtiovarainministerit Ecofin-kokouksessa heinäkuussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.