Viron viinaralli on hiljenemään päin –  lähes 20 miljoonaa litraa jätettiin tuomatta

Suomalaiset matkailijat eivät ole koskaan mittaushistorian aikana tuoneet ulkomailta yhtä vähän alkoholia kuin toukokuun 2017 jälkeen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastoraportti.

Alkoholijuomien matkustajatuonti romahti reilulla viidesosalla 79,4 miljoonasta litrasta 61,8 miljoonaan litraan, ja sataprosenttiseksi alkoholiksi muutettuna pudotus oli jo lähes neljäsosan suuruinen, 8,3 miljoonasta litrasta 6,4 miljoonaan litraan.

THL on tilastoinut alkoholin matkustajatuontia vuodesta 2004. Tuoreen kyselytutkimuksen tarkastelujakso oli toukokuusta 2017 huhtikuuhun 2018.

–  Kevääseen 2017 asti matkustajatuonti oli nousussa, mutta sitten se on kaiken kaikkiaan vähentynyt. Viron tuonti on laskenut, ja se johtuu osittain siitä, että siellä on säännönmukaisesti korotettu alkoholiverotusta vuosittain. Kun hintaero on kaventunut, alkoholin tuontiin ulkomailta ei ole ollut samanlaista motiivia, kertoo THL:n erikoistutkija Thomas Karlsson.

Kaikesta matkailijoiden Suomeen vuonna 2017 tuomasta alkoholista yli 70 prosenttia ostettiin Virosta ja sinne meneviltä laivoilta.

Olut käy yhä kaupaksi

Viro on kiristänyt alkoholiverotustaan kolmeen otteeseen puolentoista viime vuoden aikana. Eniten hintaa lyötiin oluelle, jonka valmisteveroa korotettiin ensin 10 prosenttia, sitten 70 prosenttia ja viimeksi 9 prosenttia helmikuussa 2018.

Veronkorotuksista huolimatta kaikesta matkustajien tuomasta alkoholista lähes puolet on yhä olutta. Sen matkustajatuonti pieneni vajaalla viidesosalla 35,8 miljoonasta litrasta 28,9 miljoonaan litraan.

Karlssonin mukaan yhä harvempi matkailija tuo alkoholia ulkomailta, ja ne, jotka tuovat, tuovat aiempaa pienempiä määriä. Tämänvuotiseen kyselyyn vastanneista 55 prosenttia ei tuonut lainkaan alkoholia edelliseltä matkaltaan. Vuonna 2004 sama luku oli 35 prosenttia, eli kaksi kolmasosaa ulkomaanmatkailijoista palasi kotiin alkoholipitoisten tuliaisten kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Trooppisia öitä ja erittäin tukalaa hellettä – viikko alkoi Keski-Suomessa kuumana, ja loppuviikolla helletti vain pahenee

Katso kuvasarja: Jyväskylän uimarannat täyttyivät maanantaina helpotusta helteeseen hakeneista ihmisistä

Tähtiharrastajat juhlistivat ihmisen ensimmäisiä askelia Kuussa Jyväskylän satamassa

Laukaalaismies väärensi yhtiökumppaninsa nimen kuorma-autokaupoilla – kuusi vuotta myöhemmin tuli tuomio petoksesta

Henkilöautossa syttyi tulipalo Jyväskyläntiellä – öljyt levisivät ajoradalle, paikka voi olla liukas

Katiskasta kuolleena löytyneet laulujoutsenet voivat tulla kalastajalle kalliiksi – rauhoitetun linnun tappaminen on rikos, sanoo asiantuntija

Tunnistitko leopardiuikkarit? – Kerro meille, ketkä loikoilevat kuvassa Tuomiojärven rannalla vuonna 1959

Sairauslomalta askel kerrallaan palaileva al-Taee myöntää virheen painavan edelleen: Minun ei olisi pitänyt salata

Huumekuski kaahasi hurjaa ylinopeutta Jämsässä – pakomatka päättyi törmäykseen poliisiauton kanssa

Dramaattinen yö Hankasalmella: Mies laittoi haulikon suuhunsa ja uhkasi ampua itsensä, jos ex-kumppani poistuisi paikalta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.