Virossa ohjus "karkasi" hävittäjästä – näin toimitaan Suomen Horneteissa

Espanjalaisesta Eurofighter-hävittäjästä "karkasi" omille teilleen Amraam-ilmataisteluohjus Viron ilmatilassa tiistaina iltapäivällä. Viron ilmavoimien komentaja arvioi tuoreeltaan, että kyseessä voi olla lentäjän virhe tai tekninen vika.

Myös Suomen Ilmavoimat käyttää Hornet-monitoimihävittäjissään Amraam-ilmataisteluohjuksia. Ilmavoimien operaatiopäällikkö, eversti Juha-Pekka Keränen Tikkakoskelta kertoo, että Horneteissa on useita varotoimia, jottei ohjuksia ammuta vahingossa.

– Tuplavarmistus takaa, etteivät ohjukset aktivoidu koneen ollessa maassa. Myös ilmassa on varmistuksia ennen kuin ohjuksella voi ampua.

Ensimmäinen toimenpide on aktivoida asevalintakytkin, joka on mekaaninen vipu Hornetin ohjaamossa. Sen jälkeen valitaan ase ja vedetään liipaisimesta.

– Asevalintakytkintä ei aktivoida, ellei ole tarkoitus ampua.

Hävittäjäpilotit saattavat ongelmatilanteessa joutua pakkolaukaisemaan koneen ohjukset ilman ampumistarkoitusta.

– Näin voi käydä, jos esimerkiksi ilmenee ongelmia koneen painon kanssa ja ilmaantuu jokin muu häiriö, joka vaatii ohjuksista tai muusta ulkoisesta kuormasta luopumista, Keränen toteaa yleisellä tasolla ottamatta kantaa Viron tapaukseen.

Keränen pitää epätodennäköisenä, että Amraam-ilmataisteluohjus aiheuttaisi isoa räjähdystä osuessaan maahan pakkolaukauksen tai vahingonlaukauksen seurauksena.

– Amraam-ohjus painaa 156 kiloa. Sellainen massa aiheuttaa tuhoa ilmasta pudotessaan mutta pääasiassa iskuvoimansa takia.

Julkisen keskustelun mukaan Amraam tuhoaa itse itsensä, jos se on menossa väärään kohteeseen.

– Suomen viranomaisilla olisi tieto, jos (karannut) ohjus olisi lähestynyt Suomen ilmatilaa. Näin ei kuitenkaan käynyt, Keränen sanoo.

Yhdysvaltalaisten Amraamien lisäksi Suomen Hornetit varustetaan päivystyslennoille niin ikään yhdysvaltalaisilla AIM-9 Sidewinder -ilmataisteluohjuksilla. Päivystyslennoilla turvataan Suomen alueellista koskemattomuutta vuorokauden ympäri.

– Päivystyslennot lennetään aina aseistettuna. Ohjuksiin turvaudutaan itsepuolustustilanteessa, Keränen sanoo.

Nimensä mukaisesti ilmataisteluohjuksilla ammutaan ilmassa olevia kohteita eli esimerkiksi lentokoneita. Suomen Hornetit voidaan tarvittaessa varustaa myös uusilla JASSM-rynnäkköohjuksilla, joiden testaus päättyi onnistuneesti viime keväänä Yhdysvalloissa. Rynnäkköohjuksilla ammutaan maassa oleviin kohteisiin.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .