Virtuaaliraha kiinnostaa krp:tä – ulkomaille maksettu "huomattavia summia"

Keskusrikospoliisin Sisä-Suomen yksikkö on selvittänyt Suomessakin markkinoitavan OneCoin-virtuaalirahan laillisuutta. Esitutkinnan käynnistämiselle ei tämän hetkisillä tiedoilla ole edellytyksiä.

Krp kuitenkin jatkaa asiaan liittyvää tiedonhankintaa käyttäen hyväksi kotimaisia ja kansainvälisiä tiedonhankintakanavia. Rikostarkastaja Jari Nieminen vahvisti Keskisuomalaiselle perjantaina, että muutoin "case closed".

– Tietenkin, jos asiassa ilmenee jotain uutta, se voidaan ottaa uuteen tarkasteluun. Mutta tältä osin asia on nyt loppuun käsitelty.

Mikäli asiaan liittyvä ihminen kokee joutuneensa rikoksen kohteeksi, hän voi tehdä itse tutkintapyynnön poliisille.

Asiassa on toistaiseksi kuultu muun muassa OneCoinin edustajaa, OneCoin-koulutusta ostaneita henkilöitä sekä alan asiantuntijaa.

Selvityksen mukaan näyttäisi siltä, että OneCoinin toimintaa johdetaan Bulgariasta. Yhtiön pankkitilille on Suomesta maksettu huomattavia summia koulutuspaketeista. Paketit koostuvat yleisestä taloustiedosta, jota on helposti ja yleisesti saatavilla.

OneCoin-yhtiö on ilmoittanut myyvänsä pelkästään talousalan koulutusta. Yhtiön edustajan mukaan koulutukseen liittyy hintatason mukaan nouseva määrä optioita, joiden arvo määrittyy aikaisintaan vuoden 2016 lopulla. Siihen saakka yleisö ja optioita yhtiölle luovuttaneet ihmiset joutuvat odottamaan onecoin-kolikoiden arvon määrittymistä. Myös Sisä-Suomen syyttäjänvirasto on selvityksen ja tutkintamateriaalin perusteella todennut, että sitä, liittyykö toimintaan rikos, voidaan luotettavasti arvioida vasta tuolloin.

Keskusrikospoliisi kehottaa erityiseen varovaisuuteen tämänkaltaisten palveluiden kanssa, koska niihin liittyy vaikeasti ennakoitavia taloudellisia sekä rikosoikeudellisia riskejä. KRP:n käsityksen mukaan lupaukset ylisuurista tuotto-odotuksista eivät ole realistisia.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .