Viskipuolueen Kähärä: "Sääntely minimiin ja Alkon monopoli alas"

Alkoholipolitiikkaa on vapautettava ja Alkon monopoli tulee murtaa. Työmarkkinoiden sääntelyä on kevennettävä ja työehtosopimusten yleissitovuudesta pitää luopua. Kokonaisveroastetta on kevennettävä laskemalla työn ja yrittämisen verotusta.

Muun muassa tuollaisia tavoitteita on Suomen uusimmalla puolueella – Kansallisella Viskipuolueella. Sen aktiivit ovat keränneet yli viisi tuhatta kannattajakorttia ja puolue merkittiin puoluerekisteriin pääsiäisen alla.

– Puolue voi kiittää nimestään aluehallintovirastoa, joka kielsi viski-sanan käytön olut- ja viskitapahtuman nimessä. Päätöksen älyttömyydestä ja siitä seuranneesta mediamyllytyksestä saimme kipinän perustaa puolueen, kertoo viskipuolueen puheenjohtaja Juhani Kähärä.

Ruskeaa alkoholijuomaa käytettiin hyväksi myös kannattajien hankinnassa pääkaupunkiseudulla.

–Saimme paljon allekirjoituksia tarjoamalla ihmisille ilmaiseksi pieniä viskipaukkuja keräyspöydiltä, joita pystytettiin yleensä vilkkaille paikoille Helsingissä. Viskin naukkailun lomassa kerroimme ihmisille puolueesta ja tarjosimme mahdollisuutta allekirjoittaa kannattajakortti, Kähärä muistelee.

Puolueen nimi saatetaan vaihtaa

Nyt kun puolue on rekisteröity, niin se valmistelee täyttä häkää osallistumista seuraaviin kuntavaaleihin suurimmissa kaupungeissa. Niiden jälkeen on vuorossa eduskuntavaalit, joissa on tavoitteena omien kansanedustajien saanti Arkadianmäelle.

Vaikka puolueella on alkoholin värittämä historia, niin se ei halua leimaantua yhden asian liikkeeksi. Sen vuoksi toukokuussa pidettävässä puoluekokouksessa on esillä nimen vaihtaminen.

– Olemme valmistelussa pyöritelleet nimiä, joissa on liberaali-sana sekä järki- ja vapausteemat, mutta kaikissa on omat sudenkuoppansa. Toisaalta mikään esillä ollut nimi ei ole ilmiselvästi parempi kuin viskipuolue. Asiasta äänestetään puoluekokouksessa.

Nykyinen nimi viittaa vahvasti alkoholipolitiikkaan. Sen kehittämisestä Kähärällä on kirkas näkemys.

– Kannatamme selkeästi vapaampaa alkoholipolitiikkaa. Alkon monopoli tulisi purkaa ja alkoholiverotusta pitäisi keventää. Anniskelualuerajoituksista tulisi luopua esimerkiksi musiikkitapahtumissa.

Pitäisikö alkoholin myynti vapauttaa täysin, jolloin vaikkapa R-kioskiltakin saisi viskiä, kossua ja muita väkeviä juomia?

– Ei välttämättä heti, mutta en näe mitään syytä, miksi noin ei voisi lopulta olla. Myynnin vapauttaminen voisi edetä askeleittain.

Yhteiskuntasopimus liian vaatimaton

Nykyiselle hallitukselle Juhani Kähärä ei kovin korkeaa arvosanaa anna. Yhdestä asiasta hän hallitusta kuitenkin kiittää.

– Kauppojen aukioloaikojen vapautus sääntelystä oli erinomainen päätös. Juuri tällaisia päätöksiä hallituksen tulisi tehdä, mutta paljon enemmän.

Sen sijaan hallituksen vatulointia työmarkkina-asioissa Kähärä on seurannut surullisin mielin.

– Hallitus ja eduskunta ovat täysin työmarkkinajärjestöjen talutusnuorassa. Esimerkiksi yhteiskuntasopimuksen sisältö on aivan liian vaatimaton ja jo lähtökohdiltaan pielessä.

Diplomi-insinööri Espoosta

Viskipuoluetta johtava Juhani Kähärä, 26, on espoolainen diplomi-insinööri ja jatko-opiskelija. Hän tekee väitöskirjaa bioinformatiikasta Aalto-yliopistoon.

Hän sanoo kannattavansa tietoon ja järkeen perustuvaa päätöksentekoa, jonka tavoitteena on rakentaa oikeudenmukaisempi, vapaampi ja parempi Suomi.

Viime eduskuntavaaleissa hän ja muut viskipuolueen ehdokkaat olivat Piraattipuolueen listoilla.

Kähärän lempiviski on skotlantilainen Laphroaig.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.