Viuluvirtuoosi Charlotte Loukola on Yhdysvaltain ja Suomen kaksoiskansalainen – ylioppilas tekee juuri sitä, mitä rakastaa

Charlotte Loukolan, 18, soittaminen lähtee käyntiin varsin huolettomasti. Kolmessa vuodessa Schildtin lukion Viitaniemen toimipisteestä kolmoistutkinnolla valmistunut Loukola on soittanut viulua jo 15 vuotta, eikä turhaan. Hänelle on tarjoutunut opiskelupaikka Cleveland Institute of Musicista, Ohion osavaltiossa Yhdysvalloissa.

– Pettymyksiä, ei-oota ja jopa lyttäämisiä on tullut paljon. Se, kun onnistuu ja pääsee toteuttamaan unelmaansa, tuntuu tosi hyvältä, hymyilee Loukola.

 

Viime kesän kohtaaminen Yhdysvalloissa Heifetz Instituutin järjestämässä koulutusohjelmassa johti siihen, että useita arvostettuja viulukilpailuja voittanut venäläinen Ilya Kaler pyysi Loukolaa hakemaan Clevelandiin, jossa Kaler itse opettaa.

– Kouluun haki 1 200 opiskelijaa, joista 100 valittiin. Onneksi tuohon sataan mahtuu paljon tuttuja soittokavereita, Loukola iloitsee.

Loukola odottaa edelleen kesäkuussa julkaistavia Sibelius-Akatemian pääsykoetuloksia. Hän on jo kuuden vuoden ajan käynyt Helsingissä 1–2 kertaa viikossa Sibelius-Akatemian nuorisokoulutuksessa Merit Palaksen opeissa.

– Merit on ollut tosi auttamishaluinen. Olen ollut vuosia myös Anatoli Melnikovin opetuksessa Jyväskylässä.

Ruotsin, matematiikan, englannin, äidinkielen ja espanjan kirjoittanut Loukola suoritti kolmoistutkinnon normaalia neljää vuotta nopeammin.

Joustavuus, rehtorin eri koisluvat sekä opettajien tuki niin lukiossa kuin Sibelius-Akatemiassa edesauttoivat opintojen valmistumista.

– Matikan ope sanoi, että jos olen yhdeltäkään viulutunnilta pois matematiikan takia, niin hän suuttuu. Myös isä ja äiti ovat aina kannustaneet, Loukola jatkaa.

 

Viidenneltä luokalta alkaen soittaminen on vienyt Loukolan kaiken ajan. Hän kertoo lähtevänsä kyllä mielellään kavereiden kanssa baariin, mutta vain tunniksi tai pariksi.

– Tämä muusikkohomma on verrattavissa kilpaurheiluun. Minulla on kaikki aikataulutettuna. Kilpailu on tosi raakaa. Vain ne, jotka harjoittelevat tosissaan joka päivä, pärjäävät, Loukola selventää.

Hänet valittiin soittamaan Yhdysvaltojen kansalliseen nuoriso-orkesteriin, joka tekee kesällä kahden viikon kiertueen Aasiassa. Kohokohtana on konsertti Carnegie Hallissa, joka päättää New Yorkissa pidettävän kolmen viikon mittaisen harjoittelujakson.

Ylioppilasjuhlatkin Loukola on ehtinyt jo aikatauluttaa.

– En suostu edes koskemaan viuluun, ja varmasti menen kavereiden kanssa kaupungille. Hereillä aion olla ainakin puoli seitsemään asti aamulla, koska äiti jaksoi aikanaan vain kuuteen, Loukola uhoaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .