Voiko sote-alueesta irtasanoutua? Virrat ja Ruovesi saivat ministeriöltä neuvottelukutsun

Sosiaali- ja terveysministeriö on kutsunut Virtain kaupungin ja Ruoveden kunnan sekä valtiovarainministeriön edustajat ensi perjantaiksi neuvottelemaan Ruoveden valtuuston päätöksestä purkaa sote-yhteistoimintasopimus Virtain kanssa. Ruovesi on ilmoittanut Virroille, että sopimus on päättynyt 3. heinäkuuta.

Virtain kaupunginjohtajan Vesa Haapamäen mukaan STM:n kutsussa todetaan, että neuvottelussa käydään läpi kunta- ja palvelurakenneuudistuksesta annetun lain velvoitteiden soveltamista kuntien yhteistoimintaan sosiaali- ja terveydenhuollossa. Lain mukaan valtioneuvostolla on toimivalta velvoittaa kunta jatkamaan yhteistoimintaa.

– Paras-lain mukaan yhteistoimintavelvoitteet ovat voimassa vuoden 2019 loppuun, eikä tämän lain perusteella muodostettuja sote-alueita saa purkaa ennen vuotta 2020, Haapamäki kertoo.

– Valtioneuvosto on jo päättänyt, että Pyhäjärven kaupunki ja Kaavin kunta eivät voineet erota sote-alueestaan. Ministeriö katsoi, että kuntien irtautuminen vaikeuttaisi sekä kunnan omien sote-palveluiden järjestämistä että koko yhteistoiminta-alueen toimintaa.

Virrat on sote-alueen vastuukuntana jatkanut palveluiden järjestämistä yhteistoimintasopimuksen mukaisesti. Virroilla on katsottu, että Ruoveden irtautumispäätös on laiton. Kaupunki on valittanut siitä Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .