Voiko tuomittu Hakkarainen saada potkut eduskunnasta? Näin sanoo perustuslaki

Perustuslain mukaan kynnys kansanedustajan erottamiseen on korkea.

Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi keskiviikkona viitasaarelaisen kansanedustajan Teuvo Hakkaraisen (ps.) kiihottamisesta kansanryhmää vastaan 20 päiväsakon rangaistukseen, mikä tarkoittaa hänen tuloillaan 1 160 euroa. Voiko eduskunta erottaa tuomitun Hakkaraisen?

Suomen perustuslain mukaan kynnys kansanedustajan erottamiseen on korkea. Perustuslain mukaan jos kansanedustaja on tuomittu täytäntöönpanokelpoisella päätöksellä tahallisesta rikoksesta vankeuteen tai vaaleihin kohdistuneesta rikoksesta rangaistukseen, eduskunta voi tutkia, sallitaanko hänen jatkaa tehtävässään. Jos rikos osoittaa, ettei tuomittu ansaitse edustajantoimen edellyttämää luottamusta ja kunnioitusta, eduskunta voi erottaa kansanedustajan määräenemmistöpäätöksellä (vähintään kaksi kolmasosaa annetuista äänistä). Ennen päätöstään eduskunnan pitää hankkia perustuslakivaliokunnalta kannanotto asiaan.

Erottaminen vaatisi siis muun muassa vankeustuomion. Hakkarainen sai vain päiväsakkoja.

Perustuslaki tuntee lisäksi toisen erottamistyypin. Kansanedustaja voidaan erottaa eduskunnasta myös, jos hän olennaisesti ja toistuvasti laiminlyö edustajantoimensa hoitamisen.

Kansanedustajan erottaminen on Suomessa harvinaista. Moni muistaa kuitenkin Kauko Juhantalon (kesk.) tapauksen. Juhantalo tuomittiin vuonna 1993 valtakunnanoikeudessa vuoden ehdolliseen vankeuteen lahjusten vaatimisesta ministerinä ollessaan, ja sen jälkeen hänet erotettiin eduskunnasta. Juhantalo palasi Arkadianmäelle kahdeksan vuoden tauon jälkeen viime eduskuntavaaleissa keväällä 2015.

Mitä tekee eduskuntaryhmä?

Eri asia on, miten perussuomalaisten eduskuntaryhmä suhtautuu Hakkaraisen tuomioon. Eduskuntaryhmä käsittelee tapauksen helmikuun alussa, kun eduskunta palaa istuntotauoltaan. Eduskuntaryhmän puheenjohtajan Sampo Terhon mukaan ryhmän jäsenen oikeustuomio on "totta kai vakava asia". Järeimmillään eduskuntaryhmä voi erottaa Hakkaraisen ryhmästään.

Hakkarainen kirjoitti Nizzan terrori-iskun jälkeen 15. heinäkuuta viime vuonna julkisella Facebook-sivullaan muun muassa seuraavasti: ”Hyssyttelyn on loputtava. Muslimit pois tästä maasta! Kaikki muslimit eivät ole terroristeja, mutta kaikki terroristit ovat muslimeja. Lähi-idästä ja Afrikasta tulevia muslimeja ei pidä ottaa maahan.” Käräjäoikeuden mukaan viestin vaatimukset muslimien maasta poistamisesta merkitsivät uhkausta islaminuskoisia kohtaan. Oikeus myös määräsi kyseisen Facebook-viestin hävitettäväksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Hävitettäväksi määrätty kirjoitus yhä luettavissa – Hakkarainen MTV:lle: "Poistan, kun käyn Facebookissa"