Voimakas lumipyry vaikeuttaa liikkumista - Savossa pyry katkoo sähköjä

Ajokeli on erittäin huono koko eteläisessä Suomessa. Runsaan lumisateen odotetaan jatkuvan iltapäivään asti.

Liikenneviraston tieliikennekeskuksen mukaan toistaiseksi on selvitty ilman vakavampia onnettomuuksia. Suistumisia ja peltikolareita on kuitenkin tapahtunut monin paikoin, muun muassa Ykköstiellä, Nelostiellä ja Tuusulanväylällä.

Lapualla Valtatie 16:lla onnettomuuden raivaustyöt ovat parhaillaan käynnissä. Kahden henkilöauton ja traktorin kolarissa loukkaantui lievästi yksi ihminen. Vihdissä Lopentiellä auto suistui katolleen ojaan, mutta kuljettaja pääsi itse autosta.

Teitä aurataan, mutta lunta ja sohjoa on paljon etenkin sivuteillä runsaan lumisateen takia.

Liikennevirasto kehottaa autoilijoita varovaisuuteen ja muistamaan riittävän turvavälin.

Sähkökatkot piinaavat Savossa

Tuhannet kotitaloudet kärsivät edelleen sähkökatkoista Keski- ja Itä-Suomessa. Lumen ja lämpötilavaihtelun aiheuttamia sähkökatkoja on Savon Voiman, Elenian ja PKS Verkon alueilla yli 7 000.

Pahin tilanne on ollut Pohjois-Savossa, jossa Savon Voiman verkossa katkoksia oli hetkellisesti jopa yli 10 000. Illansuussa sähköttömiä kotitalouksia oli alueella vajaat 3 500.

Pohjois-Karjalassa PKS Verkossa sähköttä on noin 2 000, Elenian verkossa Keski-Suomessa ja Pohjois-Pohjanmaalla noin 1 500 ja Carunan verkossa Lounais- ja Etelä-Suomessa runsaat 500.

Syynä katkoksiin ovat runsas lumi ja lämmönvaihtelut, jotka ovat taivuttaneet lumiset puut linjojen päälle.

Ilmatieteen laitoksen mukaan lumisadealue väistyy yön aikana itään, eikä uutta voimakasta lumisadetta ole tulossa. Myös lämpötilan lauhtuminen plussan puolelle voi helpottaa tykkylumitilannetta, kun lumi alkaa putoilla puista pois.

Ongelmat ovat jatkuneet etenkin Savossa jo joulukuun 30. päivästä alkaen. Ilman sähköä on ollut päivittäin tuhansia talouksia. Kovimmilla pakkasilla ihmisiä on jouduttu evakuoimaan suojaan kylmentyneistä ja pimentyneistä kodeistaan.

Pohjois-Savon pelastuslaitos on kehottanut kuntia tilanteen tehostettuun seurantaan viikonloppuna.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.