Voimakas tuuli katkoo sähköjä ja voi kaataa puita

Talvimyräkän aiheuttamat sähkökatkot ovat painottumassa maan länsiosasta itäiseen Suomeen. Kovan tuulen sekä räntä- ja lumisateiden takia tuhannet ovat olleet tänään vailla sähköä.

Kello 22.30 oli Elenian verkon asiakkaista noin 2 700 sähköttä. Maan länsiosissa toimivan Carunan verkossa oli siinäkin aiemmin tuhansia ilman sähköä, mutta katkosten määrä oli loppuillasta enää noin 400.

Idempänä Kymenlaakson Sähkön asiakkaista oli vailla sähköä runsaat 1 100, ja Pohjois-Karjalan Sähkönkin alueella oli katkoksia yli 750. Myös Savon Voiman verkossa oli illalla muutamia satoja sähköttä.

Sähkökatkokset saattavat jatkua huomenna, sillä matalapaineen ennustetaan kiertävän pohjoiskautta takaisin Länsi- ja Etelä-Suomen ylle.

Tuuli on yltynyt illan mittaan sisämaassakin niin kovaksi, että se voi kaataa puita eteläisessä Suomessa. Ilmatieteen laitos antoi varoituksen vaarallisen voimakkaasta tuulesta maan etelä- ja länsiosiin.

Puuskat saattavat puhaltaa maa-alueilla enimmillään 20 metriä sekunnissa. Myrskytuulesta ei ole maa-alueilla kyse, sillä myrskyssä keskituulennopeuden olisi noustava vähintään 21 metriin sekunnissa.

Etelä-Suomessa tuuli saattaa irrottaa kattopäällysteitä. Puiden kaatumisriskiä vähentää se, että pakkaset ovat monin paikoin jäädyttäneet maaperän.

Merialueilla Suomenlahden länsiosasta Selkämerelle tuuli on yltynyt myrskylukemiin. Ainakin Tallink Siljan loppuillan ja yön laivavuorot oli kuitenkin määrä liikennöidä normaalisti.

Ajokeli muuttuu huonoksi huomenna Etelä-Suomessa. Lumi- ja räntäsade sekä vaarallisen kova tuuli vaikeuttivat liikennettä jo tänään. Maanteillä sattui lukuisia ulosajoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.