Voimakkaasti lisääntyneet lääketoimitusten häiriöt kestävät tyypillisesti liki kolme kuukautta

Fimean mukaan häiriöt toimituksissa eivät toistaiseksi ole näkyneet vakavina ongelmina.

Häiriöt lääkkeiden toimituksissa ovat lisääntyneet voimakkaasti. Myyntilupien haltijat ilmoittivat Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimealle viime vuonna yli 1 200 saatavuushäiriötä. Vielä vuonna 2011 ilmoituksia tuli alle sata.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean jaostopäällikkö Johanna Linnolahti sanoo, että saatavuushäiriöt ovat painottuneet viime aikoina esimerkiksi verenpainelääkkeisiin. Pulaa on ollut myös eräistä ehkäisypillereistä, mielialalääkkeistä, ihotautivoiteista ja kipulääkkeistä.

Tänä vuonna saatavuushäiriöstä ilmoitettiin viime viikon maanantaihin mennessä 912 kertaa. Fimean mukaan yksittäisen tuotteen saatavuushäiriöt kestivät vuosina 2017–2018 keskimäärin 84 vuorokautta eli vajaat kolme kuukautta.

Vakavat ongelmat harvinaisia

Apteekeissa puuttuva lääke pyritään korvaamaan rinnakkaisvalmisteella tai rinnakkaistuontivalmisteella, Fimean jaostopäällikkö Pirjo Rosenberg sanoo. Lisätyötä aiheuttavat erityisesti tilanteet, joissa myös korvaavat tuotteet loppuvat kysynnän siirtyessä niihin. Tällöin potilas joudutaan lähettämään takaisin lääkärille toisen lääkkeen määräämistä varten.

Fimean mukaan tilanteet, joissa mitään korvaavaa hoitoa ei olisi ollut tarjolla puutuvan lääkkeen tilalle, eivät ole mainittavasti lisääntyneet.

– Vakavat ongelmat ovat harvinaisia, mutta sattuessaan yksittäiselle potilaalle tilanteet voivat olla todella ongelmallisia, Rosenberg toteaa.

Apteekkariliiton keväällä tekemän selvityksen mukaan 98 prosenttiin resepteistä lääke löytyy edelleen heti apteekin varastosta. Myyntiluvallisia lääkkeitä on Suomen markkinoilla Fimean mukaan noin 10 000, ja erilaisia pakkauskokoja on yhteensä 60 000. Ilmoitus saatavuushäiriöstä tehdään tietyn pakkauskoon loppuessa.

Linnolahden mukaan lääkkeiden saatavuusongelmat voivat johtua monenlaisista syistä. Mikään lääkeryhmä ole vapaa ongelmista.

Häiriöitä lisää tuotantoketjun hajautuminen, jossa lääkkeen tuotanto valmiiksi tuotteeksi on riippuvainen monista tekijöistä. Toisaalta keskeisen raaka-aineen tuotanto saattaa olla keskittynyt vain yhteen tai muutamaan lähteeseen, joiden häiriöt tuovat ongelmia lukuisille valmistajille.

Häiriöitä on Fimean mukaan esiintynyt erityisesti pitkään markkinoilla olleissa valmisteissa. Ilmiö saattaa johtua siitä, että patenteista vapaat valmisteet ovat hyvin hintakilpailtuja. Kustannusten alentamiseksi tuotanto saatetaan keskittää isoille alihankkijoille. Riski häiriöihin lisääntyy, jos kaikki markkinoilla olevat lääkkeet valmistetaan samassa tuotantolaitoksessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.