Voimayhtiöt vaikenivat ydinvoima-ajatuksistaan

Voimayhtiöt TVO ja Fortum olivat torstaina haluttomia kommentoimaan aikeitaan liittyen yhtiöiden mahdollisiin lähivuosina vireille tuleviin ydinvoimahankkeisiin.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi torstaina Keskisuomalaisen haastattelussa pitävänsä epätodennäköisenä, että Suomessa tulisi enää tällä hallituskaudella vireille uusia ydinvoimalahankkeita.

Sipilä arvioi mahdolliseksi, että Fennovoiman Pyhäjoen-hanke jäisi jopa maan viimeiseksi. Voimayhtiöiden puolelta suoraa vastausta ei asiaan kuitenkaan heru.

Loviisan laitos arvioitavana

Keskisuomalaisen sekä TVO:lle että Fortumille aiheesta jättämiin kommenttipyyntöihin vastattiin torstaina hyvin niukkasanaisesti sähköpostitse.

Kahta 1970- ja 1980-luvulla valmistunutta voimalaa Loviisassa pyörittävä Fortum on aiemmin kertonut julkisuudessa, että vanhojen yksiköiden tilalle pitäisi rakentaa kokonaan uusi voimala. Yhtiö hakikin uutta periaatelupaa vuonna 2010, mutta jäi nuolemaan näppejään.

Loviisan nykyisten voimalaitosyksiköiden käyttöluvat päättyvät vuosina 2027 ja 2030.

– Meillä on vielä hyvin aikaa arvioida Loviisan laitoksen tulevaisuutta. Tällä hetkellä asiasta ei ole mitään päätöksiä suuntaan tai toiseen, ydinvoimatoiminnoista vastaava johtaja Tiina Tuomela kommentoi sähköpostitse.

Valmius hakea uutta lupaa

Eurajoen Olkiluotoon parhaillaan kolmatta ydinreaktoriaan rakennuttavalla TVO:lla on edelleen olemassa valmius hakea uutta periaatelupaa Olkiluodon neljännelle laitosyksikölle. Yhtiö tyytyi vastaamaan Keskisuomalaisen kommenttipyyntöön viestinnän kautta vain, että hakemuksen jättämisestä yhtiön omistajat päättävät erikseen.

TVO hyllytti neljännen reaktorihankkeensa aiemmin keväällä, eikä hakenut sille rakennuslupaa kesäkuun loppuun mennessä.

Sipilä Keskisuomalaiselle: "Fennovoima voi jopa jäädä viimeiseksi"