Voivatko viherkasvit homehduttaa sisäilman? – Kaupungit poistavat nyt kasveja julkisista tiloista, mutta asiantuntijoiden mukaan tämä on liioittelua

Osa kaupungeista on linjannut, että julkisissa rakennuksissa ei saisi olla viherkasveja lainkaan. Esimerkiksi Turku on kieltänyt viherkasvit kouluissa sisäilmaongelmien välttämiseksi. Myös Joensuussa on annettu ohjeistus viherkasvien poistamisesta jo vuonna 2015.

Samalla kun kaupungit poistavat kasveja erityisesti päiväkodeista ja kouluista, luonnontieteilijät kehottavat meitä yhä vahvempaan luontoyhteyteen. Jokapäiväinen kävelyretki metsässä tai mullan tonkiminen puutarhassa altistavat monipuolisesti mikrobeille, vähentävät riskiä sairastua allergisiin sairauksiin ja parantavat vastustuskykyämme.

Onko kasvien poistaminen sisätiloista sitten oikea suuntaus? Allergia- ja astmaliiton mukaan huonekasvit vaikuttavat yleensä myönteisesti ympäristöönsä. Viherkasviallergia on erittäin harvinaista. Väestökyselyssä vain 1,6 prosenttia tuhannesta vastaajasta ilmoitti saavansa allergiaoireita huonekasveista. Riskiryhmässä ovat viherkasveja päivittäin käsittelevät kukkakauppiaat ja siivoojat.

Viherkasvien mullassa voi kasvaa hometta, mutta sen vaikutukset sisäilman laatuun ovat liioiteltuja, sanoo Allergia- ja astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaa.

– Tämä multa-asia on selkeä: multa ei homehduta sisäilmaa.

Vuorenmaa myöntää, että homealtistuneet ovat herkkiä reagoimaan monelle asialle, kuten mullasta erittyvälle homeelle. Hometta ei kuitenkaan synny, jos kasveja kastellaan oikein ja multa vaihdetaan säännöllisesti.

Myös kasvibiotekniikan yliopistotutkija Arja Tervahauta Itä-Suomen yliopistosta pitää mullan vaikutuksia liioiteltuna.

– Ajatellaan, että mullan homeet voisivat olla lähtökohta homeoireilulle, mutta ei se niin ole. Lapsethan pitäisi pikemminkin saattaa mullan kanssa tekemisiin, jotta immuniteetti kehittyisi.

Tervahauta on ollut mukana Itä-Suomen ja Jyväskylän yliopistojen yhteistutkimuksessa selvittämässä viherseinien ja mullassa kasvavien huonekasvien vaikutuksia sisäilman laatuun.

Tutkimuksen mukaan viherseinärakenteet hävittävät ja hajottavat sisäilmaa pilaavia haihtuvia yhdisteitä tehokkaammin kuin mullassa kasvavat kasvit.

– Viherseinissä ilma käy kasvien juuristossa, ja juuri se on olennaista ilman puhdistumisessa, Tervahauta sanoo.

Toki myös mullassa kasvavat kasvit puhdistavat ilmaa. Tutkija kehottaakin suosimaan huonekasveja.

– 20 neliön tilaan tarvitaan kuitenkin kolmesta viiteen isoa kasvia, esimerkiksi kultaköynnöksiä ja saniaisia, jotta kasveilla on sisäilman laatua parantava vaikutus.

Kun älyviherseiniä valmistava suomalainen Naava syntyi noin seitsemän vuotta sitten, se kehitteli ensin ratkaisuja sisäilmaongelmaisiin kouluihin. Kyseessä on täysin mullaton kasvualusta, jossa kierrätetään ilmaa juuriston läpi.

– Suomessa on paljon uusiakin kouluja, joissa oppilaat ja opettajat oireilevat, mutta syytä ei löydetä. Usein oireet johtuvat kemikaalipäästöistä, joita syntyy esimerkiksi silloin, kun vahvoilla liimoilla kiinnitetään muovimattoja. Tällaisissa tiloissa Naavalla on saatu hyviä tuloksia ja pystytty poistamaan oireiluja. Naava ei tietenkään poista hometta rakenteista, mutta voi toimia laastariratkaisuna sisätilaremonttiin asti, Naavan myynti- ja asiakaspäällikkö Eeva Niemelä kertoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .