Valvira vaatii selvitystä: Miksi lehden etusivulla oli kuva votkapullosta?

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira pyytää Suomen Sotilas -lehdeltä selvityksen jutusta, joka saattaa olla alkoholimainontaa koskevan lain vastainen.

Lehden 5/2014 -numerossa julkaistiin ”pikatesti”, jossa humoristiseen ja positiiviseen sävyyn arvioitiin Ström-merkkistä, 40-prosenttista suomalaisvotkaa.

Pakinatyyppisen jutun yhteydessä oli iso värikuva votkapullosta ja pakkauksesta. Pullo ja pakkaus olivat näyttävästi myös lehden kannessa otsikolla ”Kotimaista virtaa”.

Lain mukaan väkevien, yli 22 tilavuusprosenttisten alkoholijuomien mainonta, epäsuora mainonta ja muu myynninedistämistoiminta ovat kiellettyjä. Tämä lakipykälä koskee muun muassa Suomen Sotilas -lehden tyyppisiä julkaisuja.

Ylitarkastaja Marianna Vasara Valvirasta arvioi lehtijuttua Keskisuomalaisen pyynnöstä.

– Eihän tuo aivan asialliselta näytä. Pyydämme varmaankin lehdeltä selvityksen, jonka jälkeen arvioimme mahdollisia toimenpiteitä.

Vasaran mukaan lehtijutuissa ei saisi käyttää mainosmateriaaliksi tarkoitettuja kuvia ja tekstejä väkijuomista.

– Tämän lehden kuvat näyttävät varsin mainosmaisilta – etenkin kun votkapullon kuvaa on käytetty myös etusivulla.

Vasaran mukaan toimituksellinen käsittely olisi edellyttänyt useamman kuin yhden tuotteen esille nostamisen tai perustellun syyn valitulle ratkaisulle.

– Toiminnan näkyvyys, toistuvuus ja mahdollisen rikkeen selkeys vaikuttavat ratkaisuumme.

Yleensä Valviran ohjeistus ja ”nuhteet” riittävät. Vakavissa tapauksissa Valvira voi tehostaa ohjettaan uhkasakolla.

– Saamme vuosittain muutamia vakavasti otettavia ilmoituksia, joissa epäillään väkijuomien lainvastaista mainontaa. Ilmoituksia tekevät tavalliset kansalaiset, kilpailijat sekä jonkin verran myös toimittajat, Marianna Vasara sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .