Vuoden journalisti Minna Knus-Galán, ebolaraportti paras juttu

Suuren journalistipalkinnon vuoden journalistina sai keskiviikkona Ylen Minna Knus-Galán. Hän työskentelee Ylen MOT-tv-ohjelmassa.

Knus-Galán on Suomen johtavia kansainvälisen tutkivan journalismin tekijöitä.

– Moni aiheista, joita kannattaa tutkia, ylittää valtioiden rajoja, vuoden journalisti painotti.

Kielitaitoisen Knus-Galánin jutuissa yhdistyvät vankka taustatutkimus, taitavat haastattelut ja moderni tv-kerronta, palkintoraati perusteli. Ohjelmassa Veroista viis – Luxemburg fiksaa hän kertoi ymmärrettävästi ja konkreettisesti kansainvälisen varokilpailun vaikutuksista Suomeen.

– Tutkivaa journalismia voi tehdä myös pienellä tiimillä. Aina ei tarvita massiivista työryhmää, Knus-Galán itse muistutti.

Suuren journalistipalkinnon vuoden jutusta sai Suomen Kuvalehden Jari Lindholm. Hän teki reportaasin ebolaepidemiasta Sierra Leonessa.

Lindholmin juttu Sairaala kertoo Punaisen Ristin kenttäsairaalan työstä. Toimittaja antautui myös itse hengenvaaraan sairaalassa.

– Silti Sierra Leonessa toivo oli voimakkaampi kuin pelko. Paikallisten ihmisten suhtautuminen oli niin positiivista.

Jatkojutussa Lindholm kuvasi sitä, miltä tuntuu, kun ei ole varma, onko saanut ebolatartunnan vai ei.

Kirjapalkinto Neljäntienristeykselle

Suuri journalistipalkinto vuoden journalistisesta teosta myönnettiin verkossa toimivan faktantarkistuspalvelun Faktabaarin tekijöille. Tunnustuksen saivat Mikko Salo sekä työryhmä Tuomas Muraja, Taru Taipale, Jukka Rautanen ja Jussi Salmio.

Nyt ensi kertaa jaetun Suuren journalistipalkinnon vuoden kirjasta pokkasi Tommi Kinnunen romaanista Neljäntienristeys. Kirja on sukutarina ulkopuolisuuden kokemuksista ja vaikeudesta tulla erilaisena hyväksytyksi.

Neljäntienristeys on yksi Suomen eniten kiitosta saaneista esikoiskirjoista.

Suuri journalistipalkinto -tunnustuksia on jaettu 14 kertaa. Tunnustukset vuoden 2014 saavutuksista jaettiin keskiviikkona MTV:n suorassa lähetyksessä. Tv-gaalassa musisoivat Haloo Helsinki! -yhtye ja Signmark.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.