Vuoden keskisuomalainen 2017: "Virkamiehet ammattitaidottomia ja ymmärtämättömiä"

Vuoden 2017 keskisuomalainen Huynh Nhu Karjalainen suree, kun ei saanut isälleen vierailuviisumia.

Viime vuoden keskisuomalaiseksi valittiin kannonkoskelainen kotileipomo- ja ravintolayrittäjä Huynh Nhu Karjalainen 575 äänellä. Hän jätti äänestyksessä taakseen reippaasti muun muassa koripallotähti Lauri Markkasen ja suositut Semmarit.

– Heti julkistamisen jälkeen sain hirveästi onnitteluja kasvokkain sekä viesteillä läheltä ja kaukaa. Olen myös saanut uusia asiakkaita, kertoo säännöllisesti yhdeksällä keskisuomalaisella torilla tuotteitaan myyvä Karjalainen.

Suosikkituote on jatkuvasti ison uunipellin kokoinen kalakukko, jota myydään sellainen pala kuin ostaja haluaa.

Valinta sai hänet myös tuntemaan olevansa entistäkin enemmän hyväksytty Suomeen.

– Kohtaan asiakkaat sydämelläni ja äänet olivat samanlainen viesti minulle päin.

Huynh Nhu Karjalainen tuli Vietnamista Suomeen vuonna 2 000 ja sai Suomen kansalaisuuden seitsemän vuotta myöhemmin.

Hän viihtyy Suomessa niin hyvin, että tammi-helmikuisella vuosittaisella vierailulla Vietnamiin sikäläinen kuuma ilmasto ja ympäristön melu saavat ikävöimään pohjolaan Vuoskosken kotikylälle.

– Pidän neljästä vuoden ajasta ja hiljaisuudesta niin, että aiempi suunnitelmani palata eläkevuosiksi Vietnamiin ei enää ole voimassa.

Yksi surun ja moitteen aihe Karjalaisen mieltä kaihertaa.

– Olen äitini kuoleman jälkeen taivutellut 72-vuotiasta isääni hakemaan viisumia Suomen vierailulle. Haluaisin esitellä hänelle yritykseni ja torit, joissa käyn myymässä. Näyttää, että pärjään hyvin täällä kaukana. Viime keväänä hän suostui, koska tyttäreni pääsi ripille ja pikkusiskoni ensimmäinen lapsi sai nimen. Hanoin Suomen konsulaatti ei kuitenkaan viisumia myöntänyt.

Karjalainen moittii virkamiehiä ammattitaidon puutteesta ja ymmärtämättömyydestä.

– Luulevat, että isäni jäisi Suomeen pakolaisena. Kielitaidottomana hän ei missään nimessä haluaisi jäädä paria kuukautta pidempään vieraaseen kulttuuriin. Koen itse häpeää siitä, että isälleni ei heltiä viisumia.

Joulukuu on yksi kotileipomon vuoden sesongeista. Myös Vuoskosken vanhalle kyläkoululle saneerattu ravintola täyttyy pikkujouluissa.

– Voin ottaa vain kuudet pikkujoulut, vaikka enemmän olisi ollut tarjolla. Tänä vuonna lähden Vietnamiin jo 20.12. koska tammikuussa 101 vuotta täyttävän, rakkaan äidinäitini kunto on heikkenemässä. Viime vuonna meillä oli isot 100-vuotisbileet, mutta tänä vuonna toivottavasti vielä pienet.

Yhteydenpito lähisukuun on vilkasta netin kautta. Huynh Nhu Karjalainen soittaa videopuheluita isälleen joka toinen päivä ja isoäidilleen lähes viikoittain.

Aamuyöstä alkavaa ja pitkälle iltaan jatkuvaa, sisua vaativaa työtahtiaan Karjalainen sanoo jaksavansa haaveiden voimalla. Yksi niistä oli oma yritys, joka työllistää nykyään neljä henkeä hänen itsensä lisäksi.

Yksi iso haave saa odottaa toteuttamista ehkä vielä pari vuotta.

– Haluaisin perustaa Vietnamiin rantahotelli-ravintolan. Voisin myös toimia matkaoppaana Suomesta tuleville matkailijoille, esitellä maaseutua ja vietnamilaista elämäntapaa.

Sopiva paikka olisi Vietnamin kauneimmaksi saareksi mainittu Phu Quoc.

– Jos rantapaikat ovat liian kalliita, voisin tarjota opaspalveluita jollekin jo toimivalla hotellille ja viettää joitakin kuukausia vuodessa työlomaa Vietnamissa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .