Taivalle nousee noin 30 Hornetia, 15 Hawkia ja muuta kalustoa – 2 600 henkilön sotaharjoitus alkaa

Ilmavoimien Ruska 2016 -ilmaoperaatioharjoitus järjestetään 10.–14. lokakuuta. Harjoitukseen osallistuu yli 50 ilma-alusta sekä noin 2 600 henkilöä. Harjoituksessa on mukana myös Ruotsin ilmavoimien lentokalustoa, joka toimii yhdessä ilmavoimien Hornetien kanssa suomalaisjoukkojen harjoittelua tukevassa vastaosastoroolissa.

Lentoon lähdetään ilmavoimien Jyväskylän Tikkakosken ja Rovaniemen tukikohdista sekä tilapäisesti Oulunsalon, Kajaanin, Kuusamon ja Kokkola-Pietarsaaren lentoasemille perustettavista tukikohdista.

Lennot ovat on harjoituspäivinä ympärivuorokautisia ja niitä on muun muassa Jyväskylässä. Harjoituksen yhteydessä käytetään ilma-alusten omasuojajärjestelmiin kuuluvia soihtuja, jotka ovat nähtävissä taivaalla kirkkaina valoilmiöinä. Lisäksi harjoitukseen kuuluu lentoja matalilla lentokorkeuksilla sekä yliäänilentoja, jotka voivat olla kuultavissa maassa pamauksina.

Ruska-ilmaoperaatioharjoitus on ilmavoimien kuluvan vuoden suurin sotaharjoitus. Siihen osallistuu yhteensä noin 2 600 puolustusvoimien henkilökuntaan kuuluvaa henkilöä, varusmiestä ja reserviläistä. Harjoituksen lentotoimintaan osallistuu ilmavoimista noin 30 Hornet-monitoimihävittäjää, 15 Hawk-suihkuharjoituskonetta ja kuljetus- ja yhteyskonekalustoa sekä maavoimien NH90-helikoptereita.

Lisäksi Ruskassa on mukana kuusi Gripen-monitoimihävittäjää sekä kuljetus- ja taistelunjohtokonekalustoa Ruotsin ilmavoimista.

Ruska 2016 on ensimmäinen laajamittainen kansalliseen puolustukseen keskittyvä ilmaoperaatioharjoitus Suomessa, johon osallistuu joukkoja Ruotsin ilmavoimista. Ilmavoimat osallistui syyskuun alussa vastaavassa roolissa Ruotsin ilmavoimien harjoitukseen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .