Vuokralaisten yhdistys puolustaa Hakkaraista: "On vuokranantajan velvollisuus selvittää, mihin käyttöön asunto on tarkoitettu"

Vuokralaisten etuja valvovan Vuokralaiset ry:n toiminnanjohtaja Anne Viita vahvistaa, että vuokraustilanteessa ei ole vuokralaisen velvollisuus selvittää asunnon käyttötarkoitusta rakennusvalvonnasta. Hän kertoo nähneensä Facebookissa kuvan kansanedustaja Teuvo Hakkaraisen (ps.) vuokrasopimuksesta. Siinä tila oli määritelty kellarihuoneistoksi, jossa on yksi huone, tupakeittiö ja sauna.

– Meidän lähtökohtamme on se, että vuokralainen voi uskoa vuokranantajan tietävän, mitä vuokraa. Mikäli internet olisi täynnä ilmoituksia, joissa vuokrataan vain ”tilaa” asunnon tai liikehuoneiston sijasta, olisi vuokralaisen raskasta alkaa selvittämään, mihin tarkoitukseen kyseinen tila on tarkoitettu.

Viita sanoo, että mikäli sopimuksessa olisi selkeästi sanottu, että sillä vuokrataan saunatila, se ei olisi asumiskäyttöön soveltuva.

– Tällaisessa huoneistossa on mielestäni selkeästi asumiseenkin tarkoitettuja piirteitä. Pohjapiirros ja huoneisto pitäisi kuitenkin nähdä, Viita sanoo.

Huonevuokralain mukaan huoneistoa pitää käyttää siihen tarkoitukseen, johon se on tarkoitettu. Asuinhuoneistossa asutaan, liikehuoneistossa harjoitetaan liiketoimintaa.

– Tietysti ollaan hieman välimaastossa, jos kyseessä on esimerkiksi huone, jossa ei ole vesipistettä tai vessaa. Voiko se silloin olla asunto, Viita sanoo.

Hän huomauttaa, että jos kyseessä on asuinhuoneiston vuokrasopimus, se viittaa vahvasti siihen, että vuokranantaja on myös antanut ymmärtää asunnon olevan asuinhuoneisto.

Viita kertoo, että yhtiö voi ottaa tilan haltuun, mikäli vuokranantaja on antanut sen vuokralle väärään tarkoitukseen.

– Joskus tällaisen huomaamiseen voi mennä pitkäkin aika. Sellaistahan elämä on, joskus sitä ei huomata ollenkaan, hän lisää.

Kohu alkoi maanantaina, kun Iltalehti uutisoi Hakkaraisen vuokranneen Helsingissä kakkosasunnokseen kellaritilan ja saavan siitä kansanedustajan korotettua kulukorvausta.

Hakkarainen vuokrasi Taka-Töölössä sijaitsevan kellarihuoneiston kansanedustajakollega Ville Vähämäen (ps.) kanssa poliisin liikenneturvallisuuskeskuksen johtajalta Dennis Pastersteiniltä.

Hakkarainen kiisti perjantaina tiedotteessaan, että olisi huijannut tai tehnyt petosta kellarihuoneistojupakassa (Keskisuomalainen 4.8.)

– En ole koskaan tavannut vuokranantaja Dennis Pastersteiniä enkä puhunut tai kommunikoinut hänen kanssaan, joten vuokranantaja ei ole voinut minulle kertoa, että kyseessä on saunatila. Vuokranantajan julkisuudessa esittämät väitteet siitä, että olisin ollut tietoinen siitä, ettei tila sovellu asumiseen, eivät pidä paikkansa, hän totesi.

Hakkarainen sanoi, ettei hänellä ollut muuta tietoa huoneistosta kuin se, mitä vuokrasopimuksessa todettiin. Kyseinen vuokrasopimus oli hänen mukaansa hyväksytty eduskunnan hallinto-osastolla.

–  Mikään allekirjoittamassani sopimuksessa ei viitannut siihen, etteikö kansanedustaja olisi voinut käyttää kohdetta satunnaiseen yöpymiseen. Huoneiston käyttötarkoituksen selvittäminen ei kuulu vuokralaisen velvollisuuksiin, Hakkarainen totesi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .