Vuokranantaja: Näillä kysymyksillä löydät parhaan vuokralaisen

Asuntojen vuokraussesonki on nyt kuumimmillaan, ja jokainen vuokranantaja toivoo löytävänsä luotettavan vuokralaisen nopeasti. Näillä kysymyksillä saat jo lyhyen puhelun perusteella kokonaisvaltaisen kuvan vuokralaiskandidaatin elämäntilanteesta.

Miksi muutat?

Kiire, epämääräiset tarinat ja ristiriidat vuokralaisehdokkaan kertomuksessa ovat hälyttäviä merkkejä, jotka kannattaa huomioida. Vuokra-aikaan ei sen sijaan kannata takertua liikaa – vuoden mittainen, ongelmaton vuokrasuhde on parempi kuin lisätöitä teettävä monen vuoden suhde.

Mitä teet?

Vuokralaisen maksukyvyn on riitettävä vuokraan. Työtön vuokralainen ei ole muita huonompi, kunhan ehdokas pystyy kertomaan, miten hoitaa vuokran. Myös vakuuden kannattaa olla mietittynä etukäteen.

Ovatko vuokralaisen luottotiedot kunnossa?

Luottotiedoista kannattaa ensin kysyä vuokralaisehdokkaalta itseltään, ja sen jälkeen ne voi vielä tarkistaa omatoimisesti. Menneisyyden maksuhäiriöt eivät ole este asunnon vuokraamiselle, kunhan vuokralainen on asiasta rehellinen. Maksuhäiriöistä valehteleminen voi olla merkki epärehellisestä käytöksestä myös muissa asioissa.

Tätä et saa kysyä

Vuokranantajalle ei kuulu se, ovatko asuntoon muuttavat henkilöt parisuhteessa keskenään. Myöskään uskonnollisesta suuntautumisesta ei saa kysyä. Asunnon vuokraaminen ei edellytä yksityiselämän avaamista. Sen sijaan vuokranmaksuun ja asumiseen liittyvistä asioista, kuten työ- tai opiskelupaikasta, lemmikkieläimistä, kuukausituloista ja palkkatodistuksesta saa kysyä.

Vinkit antoi Suomen Vuokranantajat ry.