Vuonna 1986 menehtyneelle lentäjälle paljastettiin muistolaatta Jämsässä – "Isä on iso esikuva"

Ari Piippo menehtyi lentonäytöksessä Belgiassa 30 vuotta sitten.

Koelentäjä, majuri evp Ari Piippo, 44, menehtyi lento-onnettomuudessa Belgiassa elokuussa 1988. Perjantaina, Ilmavoimien vainajien muistopäivänä, koelentäjälle paljastettiin muistokivi Jämsän Hallissa. Tapahtumaa kunnioitettiin myös ylilennolla.

Onnettomuudesta on kulunut nyt 30 vuotta. Piippo työskenteli vuodesta 1986 silloisella Valmetin lentokonetehtaalla (nyk. Patria Aviation Oy) koelentäjänä. Sitä ennen hän oli tehnyt pitkän uran sotilaslentäjänä Ilmavoimissa.

Kokenut lentäjä ohjasi uutta Redigo-konetta lentonäytöksessä kun se syöksyi maahan tuhoisin seurauksin. Piippo oli paitsi lentäjä, myös yksinhuoltajaisä.

– Minä olin onnettomuuden sattuessa 11-vuotias, Jani Piippo kertoo.

Isoveli Mika Piippo oli tuolloin 22-vuotias.

– Lentäminen oli isälle unelma. Mutta hän oli myös jämpti ja lähimmäisistään välittävä mies. Isä on äärimmäisen iso esikuva, Jani ja Mika Piippo kuvailevat.

Perhe oli muuttanut Hallista Mänttään.

– Oli sunnuntai. Olin juuri tullut kotiin silloisesta Jyväskylä-rallista kun puhelin soi. Tehtaalta kysyttiin, että olemmeko kotona. Sen jälkeen meille tultiin tuomaan viesti isän kuolemasta, Mika Piippo muistaa.

Työssään kuolleiden lentäjien muistokivet sijoitetaan tavallisesti tapahtumapaikoille, mutta Piipon laatta kiinnitettiin muistokiveen Hallissa, lähellä koelentäjän työpaikkaa.

– Tämä on ainoa oikea paikka, Piipot sanovat.

Myös lentokonetehtaan työyhteisö eli 1980-luvun lopulla raskaita vuosia. Belgian onnettomuus oli "lähes toisinto" Kuorevedellä vuonna 1985 tapahtuneesta Turbo-Vinhan onnettomuudesta (Ksml 29.8.1985). Onnettomuudessa kuoli kaksi koelentäjää.

– Samaisessa muistokivessä on jo ennestään everstiluutnantti Paavo Janhusen ja insinööri Juhani Jääskeläisen muistolaatta, kunnioituksena vuonna 1985 aiemmin tapahtuneesta saman konetyypin lento-onnettomuudesta, Lentovarikon Killan puheenjohtaja Matti Käkelä kertoi.

Muistolaattahanke oli omaisille yllätys.

– Aloite muistokiven pystyttämisen tuli yksittäisiltä kansalaisilta ja Koelentoveljeskunnalta.

Tilaisuuden järjestivät Patria Aviation Oy ja Lentovarikon kilta.

Perjantaina paikalla oli omaisten lisäksi monia, joita elokuun 1988 lento-onnettomuus kosketti henkilökohtaisesti: Piipon läheisiä työtovereita Ilmavoimista ja koelentotoiminnasta.

He saapuivat paikalle eri puolilta Suomea, mutta monia yhdisti Hallissa eletty ja koettu. Ja sotilasilmailun parissa taajamassa eletään yhä.

–Täällä yhdessä Suomen ilmailukehdoksi mainitussa Jämsän Hallissa asuu ja elää sekä työskentelee ilmailun ammattilaisia ja toisia kunnioittava kyläyhteisö, joka on halunnut että tätä valitettavaa lento-onnettomuutta ei unohdeta kaikessa hiljaisuudessa unholaan, Matti Käkelä summasi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .