Vuonteen ekologinen asuinalue Laukaassa kiinnostaa omakotirakentajia – tämän verran tonteista ollaan valmiita maksamaan

Laukaan Vuonteelle hahmoteltu muutaman hehtaarin kokoinen ekologinen asuinalue kiinnostaa omakotirakentajia. Nettikyselyyn vastasi elokuussa 89 henkilöä, ja heistä 24 olisi valmis rakentamaan puutalon Vuonteelle ja 29 vastasi ehkä rakentavansa.

– Kyselyn perusteella 15–20 talon alue olisi heti loppuunmyyty eli rakentajia kyllä löytyisi, hankepäällikkö Antti Tourunen Laukaan kunnasta toteaa.

Vähähiilinen ja yhteisöllinen asuinalue kiinnostaa erityisesti kunnan ulkopuolella, sillä kyselyssä ulkopaikkakuntalaisista 80 prosenttia vastasi rakentamiselle "kyllä" tai "ehkä". Laukaalaisista näin vastasi hieman reilu puolet.

Kyselyssä juuri kukaan ei vastustanut uusiutuvaa energiaa ja aluelämpöä. Sen sijaan rakentaminen ilman vesivessaa jakoi mielipiteitä.

34 vastaajaa oli valmis rakentamaan talon ilman vesivessaa ja 33 ei. 15 ei osannut sanoa. Tonteista oltiin valmiita maksamaan 15 000–35 000 euroa.

Tasaista kannatusta saivat yhteisölliset ratkaisut jätteenkäsittelyssä, tiloissa ja lähiruoassa. Yhteistiloista tärkeimmiksi koettiin uimaranta, oleskelualueet ja rantasauna.

Tärkeimmät vetovoimatekijät olivat ekologinen asuinalue, uusi puurakenteinen koulu ja päiväkoti kävelymatkan päässä sekä maaseutumainen kylä.

Positiivisesti asuinalueeseen suhtautuvat pitävät suunnitelmia rohkeina ja vetovoimatekijänä Laukaan kunnalle. Asuinalueeseen kriittisesti suhtautuvat vastustavat pääosin uutta kylää, joka nähdään uhaksi oman alueen kehittämiselle ja kunnan taloudelle.

– Vuonteesta ei ole tarkoitus missään tapauksessa tehdä uutta taajamaa, jota osa kyselyyn vastaajista pelkäsi. Vuontee on vanha kylä, jonka historia ulottuu kauas. Tulevaisuudessa Vuontee voisi profiloitua kiertotalouskyläksi, Tourunen sanoo.

Lähipelloista voisi saada luomuruokaa ja raaka-ainetta biokaasuun.

EU-rahoitteiseen hankkeeseen liittyvät myös Luonnonvarakeskuksen (Luke) entiset tilat, jotka jäivät tyhjiksi kasvituotannon tutkimusyksiköltä.

Asuinalue sijoittuisi entisen Luken kiinteistön maille.

– Kunta voisi ostaa Luken kiinteistön ja siihen kuuluvat maa-alueet, jos kiinteistöön olisi tulossa uusia toimijoita. Kunta lohkaisisi asuinalueen, tilat ja muu osa maasta jäisi Luken kiinteistön uusille toimijoille. Haemme kokonaisratkaisua, ja asia selviää nyt syksyn aikana.

Tourusen mukaan kiinnostusta on ollut.

– Näyttää lupaavalta. Ensisijaisesti tiloihin haetaan biotalous- ja kiertotalouden yrityksiä. Ensimmäinen neuvottelukierros kiinnostuneiden yritysten ja yrityskonsortioiden kanssa on käyty.

Jos kauppa Luken tiloista ja maa-alueista toteutuu, jatkuu suunnittelu kaavan laatimisella.

– Kaavoituksessa voitaisiin kokeilla uudenlaista tapaa, jossa rakentajat pääsisivät vaikuttamaan. Alue voisi toimia myös pientalonäyttelyalueena. Ensimmäiset talot voisivat valmistua noin kolmen vuoden päästä, Tourunen sanoo.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .