Vuosi sitten Jyväskylän Kankaalle valmistuneessa rakennuksessa vesivuotoja – Ryhmäkodin käytävällä väistelty ämpäreitä

Katon ilmastointiputkista käytävälle vuotava vesi on häirinnyt talven mittaan arkea Jyväskylän Kankaalla sijaitsevassa Piippurannan ryhmäkodissa.

Alle vuosi sitten avatun ryhmäkodin sisätiloihin on ajoittain tullut vettä litrakaupalla. Palveluesimies Tuula Levola kertoo, että lätäköt lattialla ja ämpärit ovat asukkaille turvallisuusriski, mutta haavereilta on vältytty.

– Napakka ja fiksu yöhoitajamme kutsui heti ensimmäisen vuodon sattuessa huoltomiehen paikalle ja sulki teippivirityksellä yhden käytävänpätkän, jotta kukaan ei mene sinne liukastumaan.

Ryhmäkodissa asuu ikääntyneitä, jotka tarvitsevat sairauksien vuoksi tukea ympäri vuorokauden.

Vuotojen syyksi paljastui katon ilmanvaihtoputkien puutteellinen lämmöneristys. Putkiin tiivistynyt kosteus jäätyi pakkasella, ja ilman lauhtuessa jäähuurre suli. Tällöin kondenssivesi valui käytävälle.

Levolan mukaan ämpäreitä viriteltiin käytävälle ensimmäisen kerran viime joulukuussa ja sen jälkeen alkuvuodesta pari kertaa sään lauhduttua nopeasti.

Paperitehtaankadulla sijaitsee kaksi ryhmäkotia kahdessa kerroksessa, Iltarusko ja Sateenkaari. Vesivuodot ovat sattuneet ylempänä sijaitsevan Iltaruskon käytävätiloissa. Asukkaiden huoneisiin vettä ei ole valunut. Yksiköissä on yhteensä 60 asukaspaikkaa.

– Eräänä yönä vettä tuli useampia litroja, ja hoitaja joutui pitämään käytävillä isot valot päällä nähdäkseen, mistä sitä vettä oikein tulee. Tämä taas sekoitti muistisairaita ihmisiä, jotka luulivat, että on päivä, Levola kertoo.

Rakennus on Peabin Jyväskylän Vuokra-asunnoille urakoima. JVA:n rakennuttaja Anssi Maaranen kertoo, että nyt tutkitaan, mikä käytetyssä eristeessä on vikana ja kartoitetaan korjaustapoja.

– Joka tapauksessa eriste vaihdetaan. Vastuukysymykset ovat vielä auki. Selvitämme, onko kyseessä suunnittelu- vai rakennusvirhe.

Maaranen kertoo, että edessä on joitakin viikkoja kestävä urakka, jonka ajaksi tietyt käytävät joudutaan sulkemaan. Korjaukset alkavat mahdollisesti jo lähiviikkoina.

Rakennuksessa on lähes 140 asuntoa, mutta niissä ei Maarasen mukaan ole syytä huoleen.

– Asuntojen ilmastointi on omalla koneellaan, joten siellä ei vastaavanlaisia vuotoja voi sattua.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .