Vuosia jatkunut palkkakiista käräjille – opettajat vaativat korvauksia koulutuskuntayhtymältä

Keski-Suomen käräjäoikeus käsittelee ensi viikolla vuosia jatkunutta opettajien palkkakiistaa.

Kanteen ovat nostaneet 17 opettajaa. Heidän mukaansa Jyväskylän koulutuskuntayhtymä on rikkonut lakia maksaessaan heille kaksoistutkintoon kuuluvien lukiokurssien opettamisesta huonompaa palkkaa kuin saman työnantajan palveluksessa oleville lukion opettajille. Kaksoistutkintoon liittyvien lukiokurssien opetus on kanteen nostaneiden mukaan samanarvoista työtä kuin lukioon sijoitetun opettajan antama, lukion opetussuunnitelmaan perustuva opetus. Kantajista 16 työskentelee Jyväskylän ammattiopistossa ja yksi lukiokoulutuksessa.

Opettajat vaativat kuntayhtymää korvaamaan palkkaepätasa-arvosta johtuvan taloudellisen vahingon vuodesta 2010 lähtien, jolloin Jyväskylän lukiokoulutus siirtyi koulutuskuntayhtymän alaisuuteen.

Opettajia edustavan asianajotoimisto Puranen & Kiviluodon lakimies Antti Kuikka sanoo, että taloudellisen vahingon laskeminen on työnantajan tehtävä.

– Kantajat luottavat siihen, että työnantajalla on käytettävissään resurssit oikean palkan laskemiseen, Kuikka sanoo.

Kuikan karkea arvio on, että palkkaa on jäänyt saamatta ainakin joitakin satoja euroja vuodessa opettajaa kohti. Määrä vaihtelee opettajasta riippuen.

Kahdeksan vaatii myös 10 000 euron korvausta syrjinnästä

Apulaisoikeuskansleri linjasi vuonna 2014, että samasta virkamiestyöstä tulee maksaa samaa palkkaa. Kuntayhtymä muutti linjauksen jälkeen palkkausta niiden ammattikoulun opettajien osalta, joiden työajasta lukiokurssit lohkaisevat yli 50 prosenttia. Osalla kanteen nostaneista opettajista palkka nousi tässä yhteydessä. He vaativat korvauksia vain muutosta edeltävältä ajalta.

Kahdeksan kantajaa, joiden työajasta alle puolet on ollut lukiokurssien opetusta, vaatii puuttuvien palkkojen lisäksi työnantajaa maksamaan heille kullekin 10 000 euron korvauksen syrjinnästä. Palkkoja koskevien vaatimusten kanssa korvausvaatimukset noussevat siis kokonaisuudessaan reilusti yli sadan tuhannen euron.

Kuntayhtymä vaatii kanteen hylkäämistä

Koulutuskuntayhtymä vastustaa kannetta. Oikeuteen toimittamassaan vastauksessa kuntayhtymä toteaa, että palkkaerolle on ollut perusteet tehtävien erilaisuudesta johtuen. Työantajan mukaan kaksoistutkinto- ja lukio-opetuksen pedagogiset painotukset ovat erilaiset eikä kaksoistutkinto-opettajien työhön kuulu ryhmänohjausta.

Lisäksi vastaajan mukaan saatavat ovat osittain vanhentuneet.

Kuntayhtymä ei katso myöskään syrjineensä osaa kantajista nostamalla yli puolet työajastaan lukiokursseihin käyttävien palkkoja lukuvuodeksi 2014–2015 ja jättämällä muiden palkat ennalleen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .