Vuotava rahtialus kohtasi yön hinaussopimusta odottaen

"Ei ole vaaraa, että aluksesta vuotaisi mereen öljyä"

Suomenlahdella pulaan joutunut rahtialus saatiin vakautettua hinauskuntoon perjantaina illansuussa. Pietariin matkalla ollut Glory Hongkong -alus ilmoitti torstaina Suursaaren länsipuolella, että se oli saanut vuodon. Meripelastustoimet jatkuivat toista vuorokautta.

– Mitään välitöntä vaaraa ei enää ole. Aluksesta on pumpattu ulos vettä, ja sitä on enää ainoastaan konehuoneessa. Ei ole vaaraa, että aluksesta vuotaisi mereen öljyä tai että vesimäärä aluksen sisällä enää lisääntyisi, kertoi johtokeskusupseeri Janne Ryönänkoski Helsingin meripelastuslohkokeskuksesta illansuussa.

Panaman lipun alla liikennöivän rahtialuksen omistava varustamo neuvotteli päivän mittaan hinaussopimuksesta kaupallisen toimijan kanssa, Ryönänkoski kertoo. Aluksen määränpää on mahdollisesti suojasatama Viron puolella, jossa se korjataan kuntoon.

Pumpuilla vuotoa vastaan

Rahtialuksen vuoto pidettiin toista vuorokautta hallinnassa pumppujen avulla. Hätäilmoituksen mukaan aluksen konehuoneessa oli noin viisi metriä vettä. Veden korkeus ehti nousta hälytyshetkestä jopa kaksi metriä ennen pumppauksen aloittamista. Ihmishenkiä ei kuitenkaan ollut vaarassa, Suomenlahden merivartiostosta kerrottiin perjantaina.

Ilman lastia matkanneella aluksella on 22 hengen miehistö, vahvisti rajavartiolaitos aiemmin perjantaina. Aluksen korjaus merellä ei ollut mahdollista.

Vuotavan aluksen luona olivat vielä illalla muun muassa vartiolaiva Tursas onnettomuuspaikan johtajana, jäänmurtaja Nordica, öljyntorjunta-alus Halli ja Virosta vartiolaiva Kindral Kurvits.

Ongelmiin joutuneella rahtialuksella on normaalia käyttö-öljyä sen omiin tarpeisiin, mutta öljyä ei Rajavartiolaitoksen mukaan ole päässyt vuotamaan aluksesta.

Perjantaina pidettiin mahdollisena, että pelastustoimet jatkuvat vielä lauantain puolella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.