Vuotovahinkojen määrä ja korvaukset ennätyslukemissa – Putkiremontit aloitetaan usein liian myöhään

Finanssialan seurannan aikana ei ole koskaan maksettu yhtä suuria korvauksia putkistojen vuodoista.

Putkistojen vuodoista aiheutuneiden vahinkojen määrä ja korvaukset ovat nousseet ennätyslukemiin, kertoo Finanssialan johtava asiantuntija Petri Mero.

– Seurantamme aikana ei ole koskaan ollut tällaisia lukuja, Mero päivittelee.

Finanssialan tuoreimmat luvut ovat vuodelta 2016, mutta ei ole mitään syytä olettaa, ettei nousu olisi jatkunut. Kiinteistöt vanhenevat, ja 1970-luvun lähiörakentamisbuumin aikana rakennettuja taloja tulee remontti-ikään enenevissä määrin.

– Korjauksiin lähdetään liian myöhään. Odotetaan, että ensin tulee vuotovahinkoja jopa riesaksi asti, ja vasta sen jälkeen lähdetään viemään prosessia eteenpäin, Mero sanoo.

Vakuutusyhtiöt maksoivat vuonna 2016 korvauksia vuotovahingoista yhteensä 175 miljoonaa euroa. Vuotoja korvattiin sekä kiinteistö- että kotivakuutuksista.

Myös Isännöintiliiton toimitusjohtaja Tero Heikkilä arvioi, että putkiremontteihin herätään vasta, kun vuotovahinkoja on jo tapahtunut. Toisaalta on taloyhtiöitä, jotka teettävät työt ajallaan.

– Meidän näkökulmastamme liian vähän tehdään ajallaan ja liian paljon jätetään tekemättä, Heikkilä arvioi.

Hän toivoo, että taloyhtiöt laatisivat strategisen suunnitelman talon kunnossapidosta. Ihanne on häneen mukaansa, jos remontin tarve ennakoidaan jo ennen vahinkoa.

LVI-Tekniset Urakoitsijat ry:n toimialapäällikkö Arvo Ylönen sanoo niin ikään, että remontit käynnistetään usein vasta, kun useita vuotovahinkoja on jo tapahtunut.

– Ainakin osassa taloyhtiöistä remontit käynnistetään selkeästi liian myöhään.

Nyrkkisääntönä 50 vuotta

Ylönen kertoo, että 1970-luvulla rakennetuissa taloissa putkiremontti tulee eteen 2020-luvulla eli noin 50 vuoden iässä.

– Putkiremonttien tarve on kasvamassa vielä kymmenkunta vuotta, Ylönen ennustaa.

Heikkilä pitää viittäkymmentä vuotta nyrkkisääntönä, mutta vaihtelua on paljon taloyhtiöstä riippuen.

Mero arvioi, että putkiston tekninen käyttöikä on paljon lyhyempi, 40 vuotta. Hänen mukaansa vahinkoja alkaa esiintyä jo 20-vuotiaissa taloissa.

– Otosluontoisen selvityksemme mukaan putki vuotaa omakotitalossa keskimäärin 28-vuotiaana ja kerrostalossa 34-vuotiaana, Mero kertoo.

Hän huomauttaa, että asunto-osakeyhtiöissä putkiremontti on huomattavasti pidempi prosessi kuin omakotitaloissa.

– Omakotitaloissa pystytään periaatteessa toimimaan nopeasti, jos vain riittää intoa remonttiin.

Ylönen arvioi, että putkiremonteille riittää tekijöitä, koska tarve lisääntyy pikku hiljaa. Myöskään Heikkilä ei odota, että kapasiteetista tulisi pulaa.

– Uskon, että tekijöitä riittää, koska ei tässä kuitenkaan tule äkillistä piikkiä ylöspäin, vaan ollaan loivassa kasvussa, Ylönen sanoo.

Juttua muokattu 4.2.2018 klo 11.11: Juttu päivitetty kauttaaltaan.