Wilma näyttää, mitä housujen alta löytyy – näin pärjää paukkupakkasilla

Paukkupakkasilla oikeanlaiseen pukeutumiseen on tärkeä kiinnittää huomiota, vaikka se vaatiikin viitseliäisyyttä ja ylimääräistä aikaa.

Vanhempi asiantuntija Erja Tammela Työterveyslaitokselta muistuttaa, että kerrospukeutumisella keho pysyy parhaiten lämpimänä kylmällä säällä.

Kerrospukeutumisella Tammela tarkoittaa vähintään kolmikerroksista vaatetusta, jossa on alus-, väli- ja päällyskerros. Tärkeää on myös suojata pää, kädet ja jalat.

– Kylmällä säällä suurin osa lämmöstä poistuu pään kautta, joten siksi pää on pidettävä suojassa. Jalkineiden pohjat on hyvä olla paksut, sillä kengänpohjan kautta kylmä kulkeutuu koko kehoon.

– Kintaat ovat lämpimämmät kuin sormikkaat, koska kintaissa sormet saavat olla vierekkäin ja se lisää lämpöä, hän vinkkaa.

Vaatteiden oltavat väljät

Kerrospukeutumisessa pitää ottaa huomioon, että vaatteet ovat tarpeeksi väljät. Liian ahtaasti puetut vaatteet poistavat lämpöä.

– Vaatteiden välissä oleva kuiva liikkumaton ilma on paras lämmön eristäjä. Jos vaatteet puristavat, ilmakerrokset painautuvat kasaan ja lämpö katoaa, Tammela tarkentaa.

Hän lisää, että lämmön karkaamista voi estää sulkemalla ja peittämällä kaikki vaatetuksen ilmanaukot.

– Vetoketjut on pidettävä kiinni. Kaula tulisi peittää kaulaliinalla ja pipon päälle voi vetää vielä hupun, jos sellainen on.

Jalkojen suojaamisessa pätee sama kerrospukeutumisen idea kuin muun kehon alueella. Tammelan mukaan alimmaiseksi tulee pukea tekniset eli kosteutta siirtävät sukat ja niiden päälle esimerkiksi villasukat.

– Talvikenkien olisi hyvä olla tavallista tilavammat, jotta sinne mahtuu enemmän sukkia, hän sanoo.

Pukeudu näin

Työterveyslaitos on laatinut ohjeet talvipukeutumiseen kovien pakkasten varalta. Alla ohjeet:

Alusvaatetus: Alusvaatetus pitää ihon kuivana ja lämpimänä. Alusvaatetus siirtää kosteuden pois iholta ulommille vaatekerroksille. Hyviä materiaaleja ovat polyesteri, polypropeeni, villa, silkki ja kaksikerrosmateriaalit. Iho tuntuu kuivalta, jos käyttää kosteutta siirtäviä materiaaleja, kuten polyesteriä tai polypropeenia ja joiden ulkopuoli on esimerkiksi villaa. Älä käytä kylmässä puuvillaa sen viilentävän vaikutuksen takia.

Välivaatetus: Välivaatetus säätelee vaatetuksen lämmöneristävyyttä sään, toiminnan tai aktiviteetin mukaan. Hyviä materiaaleja ovat villa, fleece ja tekoturkis. Vaatekerroksia voi olla tarpeen mukaan 1–3.

Päällysvaatetus: Päällysvaatetus antaa suojan kylmän lisäksi tuulelta ja kosteudelta. Riittävän väljä vaatetus ei purista alla olevia kerroksia kasaan eikä pienennä vaatteen sisällä olevan ilman määrää. Valitse päällysvaatteeksi yhtä numeroa suurempi vaate. Hyviä päällysmateriaaleja ovat kosteutta hylkivät ja tuulelta pitävät kankaat ja turkikset. Lämpöisiä välivuorimateriaaleja ovat untuva, vanu ja tekoturkis. Värikäs vaatetus ja heijastimet lisäävät näkyvyyttä. Tuuli heikentää vaatetuksen lämmöneristävyyttä, koska se kuljettaa lämpöä pois vaatetuksesta. Siksi tuulisella säällä on tärkeää kiristää hihojen- ja lahkeidensuut sekä takin helma.

Pään suojaus: Pään suojaus on kylmässä tärkeää, sillä suurin osa ihmisen luovuttamasta lämmöstä poistuu suojaamattoman pään kautta. Pää tulee suojata kylmän lisäksi tuulelta ja kosteudelta. Suojaa paljaat korvat ja kasvot, sillä ne ovat herkimmin paleltuva alue. Suojausta voi säädellä huivin, hupun, kasvosuojuksen, korvaläppien tai pannan avulla.

Käsien suojaus: Käsien suojaus toteutuu kerrospukeutumisen avulla. Ohuiden aluskäsineiden pitäminen päällyskäsineiden alla vähentää paljain käsin olemisen tarvetta. Päällyskäsineinä kintaat suojaavat paremmin kuin sormikkaat. Kuivat vaihtokäsineet kannattaa ottaa varalta mukaan, jos toiset kastuvat.

Jalkojen suojaus: Jalkojen suojaus onnistuu parhaiten käyttämällä kaksia sukkia päällekkäin. Alimmaiseksi kosteutta siirtävät tekokuituiset sukat ja päällimmäiseksi lämpöä eristävät villasukat. Puuvillasukat eivät sovellu kylmään niiden viilentävän vaikutuksen takia.

Talvijalkineet: Talvijalkineiden on hyvä olla yhtä kokoa suuremmat kuin kesäjalkineet. Jalkineiden paksu pohja estää lämmön johtumista maahan ja korkea varsi suojaa nilkkaa. Huopa- tai vastaavalla pohjallisella lisätään jalkineen pohjan lämmöneristävyyttä.

Jalkineen pohjan pitävyys: Jalkineen ulkopohjan kuvioinnin tulee olla riittävän syvä eli 5–8 millimetriä. Pehmeästä ja huokoisesta materiaalista valmistettu jalkineen pohja ei kovetu kylmässä, eikä se ole liukas. Kylmässä pitävin pohjamateriaali on termoplastinen kumi. Liukastumisia voi estää käyttämällä liukuesteitä, varsinkin jäisellä kelillä ja jäällä liikkuessa.

KSML.tv:n videolla jyväskyläläiset kertovat, kuinka he olivat pukeutuneet tiistaina, kun lämpömittari näytti 28 pakkasastetta. Esimerkiksi videolla esiintyvä Wilma Mäkinen näyttää vaatekerrastonsa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko 1 kk / 6 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .