Wuhanin koronavirusepäilyt osoittautuivat aiheettomiksi Ivalossa – kiinalaisturistit päästettiin eristyksistä flunssalääkityksen kera

Ivalon johtava lääkäri: Peli on nyt poikki tältä erää ja helpotus on valtava.

Suomessa paljastui perjantaina ensimmäiset epäilyt Wuhanin koronaviruksesta, jonka leviämistä on viime päivinä torjuttu voimallisesti Kiinassa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja Lapin sairaanhoitopiirin mukaan epäilyt kuitenkin osoittautuivat aiheettomiksi.

Epäilyt heräsivät, kun kaksi Kiinan Wuhanista saapunutta turistia hakeutui perjantain vastaisena yönä Ivalon terveyskeskukseen influenssaoireiden vuoksi. Heiltä otettiin koronavirusnäytteet, jotka lähetettiin Helsinkiin THL:n analysoitaviksi. Näytteiden perusteella kyse ei ole koronaviruksesta.

Johtava lääkäri Outi Liisanantti Inarin kunnan terveyskeskuksesta kertoi STT:lle, että tulos on varma ja testattu useammalla menetelmällä. Hoitoon hakeutuneet kiinalaiset isä ja poika päästettiin jo illalla eristyksistä, eikä suomalaiset terveysviranomaiset enää erityisesti seuraa heitä.

– Heille annetaan normaalit flunssalääkkeet ja oireenmukaiset lääkkeet, lähinnä parasetamolia ja ibuprofeenia muutama tabletti. Sitten he palaavat matkailuyrittäjän järjestämään majoitukseen, ja he saavat siellä sitten toipua.

 Myös perheen äiti oli varotoimena karanteenissa, mutta hänen kerrottiin jo aiemmin olevan kunnossa.

Liisananttin mukaan tilanne on nyt ohi ja lopputulos on "valtavan iso helpotus". Jo pelkästään altistuneiden seulonta olisi ollut iso työ.

– Kyllä me nyt puhalletaan tämä peli poikki tältä erää. Ei ole mitään uusia epäilyksiä tullut ilmi, meidän matkailuyrittäjät ovat tietoisia tilanteessa ja on oikein iloinen mieli nyt kaikilla.

Epäilyjä useissa maissa

THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen muistutti STT:lle, että tilanteita, joissa Wuhanista tulleista matkustajista on otettu koronavirusinfektionäytteet, on ollut useissa eri maissa.

– Kannattaa muistaa, että tämä on juuri sitä aikaa vuodesta, jolloin on kaikkein eniten hengitystieinfektioita.

Epäily herää, jos 14 vuorokauden aikana Wuhanista saapumisen jälkeen sairastuu oireisiin, joita ovat kuume, yskä ja hengenahdistus.

Toinen mahdollisuus tautiin on silloin, jos on ollut yhteydessä ihmiseen, jolta Wuhanin koronavirus on varmennettu.

Suomessa on laajalti varauduttu Wuhanin koronaviruksen leviämiseen. THL on viime päivinä päivittänyt terveydenhuollon toimijoille ja matkailijoille tarkoitettuja ohjeita käytännössä päivittäin ja sairaanhoitopiirit ovat käyneet läpi omia prosessejaan.

Myös Suomen lentokentillä on olemassa infektiohälytysohjeet. Mikään EU-maista ei kuitenkaan ole antanut maahan saapuvien matkustajien tarkastuksista suosituksia.

– Se on tutkimusnäytön perusteella varsin tehoton toimenpide. On järkevämpää tutkia siellä lähtömaassa, ja tämähän Kiinassa nyt toteutuu, Puumalainen sanoi.

Taudinkuvan vakavuutta ei vielä tiedetä

Koronavirus on Suomessa tavallinen hengitystieinfektioita aiheuttava virus, joka aiheuttaa flunssaa etenkin talvikaudella. Puumalaisen mukaan Wuhanin viruksesta tekee poikkeuksellisen se, että se voi olla aikaisempien sars- ja mers-tautien kaltainen, eläimestä ihmiseen tarttunut virus. Se voisi aiheuttaa vakavamman taudinkuvan kuin tavallinen, flunssaa aiheuttava koronavirus.

– Mutta emme vielä tiedä, miten vakava tämä taudinkuva on.

Wuhanin koronavirusta vastaan ei vielä ole olemassa laajempaan käyttöön soveltuvaa rokotetta tai viruslääkehoitoa. Kehitystyö on Puumalaisen mukaan vasta alkuvaiheessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan – Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa

Kiinasta lähtenyt koronavirus levisi Nepaliin – viruksen arvellaan leviävän todennäköisesti Eurooppaan

Kiinassa eristetty jo 13 kaupunkia, yli 41 miljoonan ihmisen liikkumista rajoitetaan

Tartuntatautien erikoislääkäri rauhoittaa pelkoja uudesta koronaviruksesta – "Kausi-influenssaan sairastuu pahimmillaan liki miljoona ihmistä"

Näin Wuhan-koronavirukseen varaudutaan Keski-Suomessa – mahdolliset potilaat heti eristykseen

"Se tulee, jos tulee" – paikalliset eivät hätkähtäneet Ivalon koronavirusepäilystä"

Lapissa on useita tuhansia kiinalaisturisteja, sesonki juuri alkamassa

WHO: Kiinan koronavirusta ei vielä syytä julistaa kansainväliseksi terveysuhaksi

Asiantuntija uudesta koronaviruksesta: Aasiaan matkustavien kannattaa pestä käsiään ja välttää eläintoreja