Yöaikaan autoaan huoltaneet havahtuivat savunhajuun – pian paloautot kiiruhtivat kohti isompaa paloa Jyväskylän Palokankaalla

Jyväskylän Palokankaalla Vilkkutien talleissa autoa huoltamassa olleet havahtuivat lauantain vastaisena yönä savun hajuun. Hetken haisteltuaan ja ihmeteltyään huoltohommissa olleet päättivät soittaa asiasta hätäkeskukseen, koska mitään ilmeistä tulipaloa tai hajun lähdettä ei löytynyt.

Paikalle saapui pelastuslaitoksen yksikkö, jonka palomiehet olivat yhtä ihmeissään kuin autonrassaajat. Savu haisi selvästi, mutta missään ei loimottanut eikä savua tuprunnut.

– Minäkin lähdin paikalle, kun yritin etsiä pojille tietoa siitä, mitä tallirakennus sisältää ja miten sinne päästäisiin sisään tarkastamaan tiloja, palomestari Pentti Partanen kertaa.

Vilkkutiellä varastoja ja autotalleja on yhteensä 18 ja rakennus on 650-neliöinen, joten äkkiseltään tehtävä olisi tuntunut toivottomalta. Kiinteistönhoitopalveluunkaan ei Partasen mukaan löytynyt yksiselkoisia yhteystietoja, joten pahimmassa tapauksessa jokaiseen jäljellä olevaan 17:ään talliin pitäisi mennä väkisin sisään.

Paloa ei Vilkkutieltä löytynyt. Sen sijaan, kun pelastuslaitoksen yksiköt olivat tekemässä lähtöä puoli kahden aikaan yöllä, tuli uusi tehtävä: palohälytys viereiselle Sepelitielle Lassila & Tikanojan jätteidenlajitteluun.

– Yksikkö meni kohteeseen ja huomasivat, että siellähän palaa ihan oikeasti, sieltä se Vilkkutienkin käry lähti, Partanen kertoo.

Lassila & Tikanojan murskaamolla tulipalo oli syttynyt jätekasassa, joka osoittautui hankalaksi sammuttaa. Rakenteisiin palo ei levinnyt, mutta tomumainen, kuiva pölykasa on kuin turveauma: pelkällä vedellä sammuttaminen on liki mahdotonta.

– Se on vähän kuin turvekasa, ei siihen vesi oikein imeydy. Pisarat jäävät jätteen pintaan eivätkä kastele, joten sammuttamisessa pitää käyttää vaahtoa, Partanen sanoo.

Jätekasa vaahdotettiin ja paikalle saapui Lassila & Tikanojan pyöräkuormaaja, joka alkoi käännellä kasaa kohta kerrallaan ympäri.

– Kun katsottiin, että varsinainen tulipalo oli saatu sammutettua, yksiköt poistuivat kohteesta ja Lassila & Tikanoja jäi jälkivartioimaan aluetta, Partanen selvittää.

Yön aikana ei uusia tehtäviä enää Sepelitielle tullut, joten henkilökunta oli saanut sammutettua loputkin mahdolliset pesäkkeet eikä tulipalo ollut enää ryöhähtänyt uudestaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Korona-aika muutti ostoskäyttäytymistä – puolet suomalaisista osti keväällä verkosta joitain tuotteita ensimmäistä kertaa

Ammattitutkinto valmiiksi ennätysajassa: Ramon ja Saidin haaveissa yhteinen rakennusalan yritys

Haaveammatti kirkastui lähikaupassa muropaketista – vihtavuorelainen Niina selätti 16 leikkausta, sytostaattihoidot ja teki pahimmista peloistaan ammatin

Kuhmoislainen Janina vaihtoi yhden hevosvoiman useampaan ja valmistuu nyt autoasentajaksi yhtä aikaa veljensä Janin kanssa – "Tämä on sukuvika"

Heini, 46, on ensimmäinen Gradiasta alalleen valmistunut ja jo tuore yrittäjä: "En olisi kaksikymppisenä ollut valmis päättämään, mihin sitä ryhtyisi"

Iivari Aspinmaa löysi hoitoalalta itselleen merkityksellisen ammatin

Musiikki virtasi veriin pianon koskettimilta jo lapsena – nyt Veikka Holma, 22, valmistuu musiikkialalle ja haaveilee opettajan ammatista

Pääluottamushenkilö Jyväskylän yt-neuvotteluista: "Työntekijät ovat erityisen huolissaan" – säästöjä pitäisi kaivaa 12,5 miljoonaa euroa

Äänekoskella raju ulosajo aamuyöllä – henkilöauton kuljettaja menehtyi

Yön uutiskooste: Laki ravintoloiden avaamisesta on tarkoitus sinetöidä tänään, USU: Valtaosa suomalaisista aikoo ottaa koronarokotteen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.