Yökyöpelin rytmi muuttaa yhteiskuntaa

Yhä useampi suomalainen valvoo yöllä ja haluaa hoitaa asioitansa kellonajasta riippumatta. Internet tekee yöhaahuilusta helppoa, sillä verkkokaupat ovat aina auki ja elokuvia ja tv-sarjoja voi katsella mihin aikaan vain. 24 tunnin yhteiskunta on yleistymässä kaikkialla maailmassa.

Suomalaisten nukkumisajoissa on tapahtunut isoja muutoksia: kun 1970-luvun lopulla puolet 10–64-vuotiaista suomalaisista oli nukkumassa iltakymmeneltä, vuonna 2009 yöpuulla oli samaan aikaan vain kolmannes ikäryhmästä. Myös herääminen on myöhäistynyt, joten unen määrä on pysynyt suunnilleen samana. Työikäisillä se on keskimäärin hieman yli kahdeksan tuntia.

Muutokset näkyvät asioimisaikatauluissa, sillä monet kaupat ja huoltamot ovat päätyneet olemaan auki läpi yön. Myös joillekin kuntosaleille pääsee kaikkina vuorokaudenaikoina.

Puheet 24 tunnin yhteiskunnasta ovat Kuluttajatutkimuskeskuksen professorin Mika Pantzarin mielestä kuitenkin osin liioittelua. Radikaaleja muutoksia ihmisten ajankäytössä ei ole tapahtunut.

– Ihmiset tekevät yhä pääsääntöisesti hyvin samankaltaisia asioita hyvin samoihin aikoihin, Pantzar korostaa.

Suomeen muutokset tulevat isoista kaupungeista, joista 24/7-elämään totuttelee myös vanhoillinen Lontoo.

Lue lisää Sunnuntaisuomalaisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.