Yön uutiskooste: Ähtärin pandatalo avataan, Niinistö puhuu Münchenissä

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Presidentti Niinistö puhuu arktisesta turvallisuudesta Münchenissä

 

Presidentti Sauli Niinistö osallistuu tänään arktista turvallisuutta koskevaan paneelikeskusteluun Münchenin turvallisuuskonferenssissa. Niinistö pitää aloituspuheenvuoron suurvaltapolitiikkaa pohjoisella alueella koskevassa suljetussa tilaisuudessa.

Münchenissä omia linjauksiaan esittelevät tänään myös muun muassa Britannian pääministeri Theresa May, Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sekä Yhdysvaltain presidentin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja H.R. McMaster.

 

 

Yleisö pääsee ensi kertaa katsomaan Ähtärin pandoja

 

Ähtärin eläinpuiston pandatalo on määrä avata yleisölle tänään. Talossa asustavat Lumi ja Pyry, Kiinasta Suomeen tammikuussa tuotu pandapariskunta.

Lipunmyynti pandataloon aloitettiin jo etukäteen.

Pandojen on määrä olla Ähtärin eläinpuiston ja paikkakunnan vetonaula vuosia eteenpäin. Luonnossa pandat elävät noin 20-vuotiaiksi, vankeudessa hieman pidempään.

Pandat ovat Suomessa vuokralla Kiinalta. Ulkomaisten eläintarhojen pandoista maksamasta vuokrasta merkittävän osan on määrä päätyä Kiinassa luonnonvaraisina elävien pandojen suojelun rahoittamiseen.

 

 

Seinäjoella liikkunut susi poistunut keskustan alueelta - poliisi lopettanut seuraamisen

 

Etelä-Pohjanmaalla Seinäjoen keskustassa liikkunut susi on poistunut alueelta, kertoo poliisi. Poliisi on lopettanut alueella liikkuneen suden seuraamisen.

Poliisin mukaan jälkien perusteella susi siirtyi keskustan alueelta Kyrkösjärven rantaa seuraten etelän suuntaan harvaan asutulle alueelle.

Poliisi kertoi eilen saaneensa useita havaintoja Seinäjoen alueella liikkuneesta sudesta. Susi liikkui muun muassa keskustan alueella.

 

 

Lännen Media: Kansalaisuusarvioinnissa huomioidaan rikokset vähintään viiden vuoden ajalta

 

Maahanmuuttovirasto Migri on joulukuussa päivitetyssä sisäisessä ohjeessaan linjannut, että se ottaa kansalaisuusarvioinnissa huomioon hakijan rikokset vähintään viiden vuoden ajalta. Asiasta kertovan Lännen Median mukaan arvioinnin alarajana ovat rikokset, joista on tuomittu vähintään 30 päiväsakkoa.

Lännen Median mukaan linjaus tarkoittaa sitä, että esimerkiksi rattijuopumus voi vaikeuttaa kansalaisuuden saamista.

Migrin kansalaisuusyksikön tulosalueen johtajan Anu Soramäen mukaan jokainen kansalaisuushakemus arvioidaan kuitenkin tapauskohtaisesti. Hän kertoo, että joulukuisesta päivityksestä huolimatta Migri on noudattanut päätöksissään samoja linjauksia useita vuosia.

 

 

Fitch nosti Kreikan luottoluokitusta

 

Luottoluokittaja Fitch on nostanut Kreikan valtionvelan luottoluokitusta. Päätöstä perustellaan ylijäämäisillä budjeteilla, vakautuneella poliittisella tilanteella sekä talouskasvulla.

Fitch nosti Kreikan luottoluokitusta tasolle B. Aiemmin luokitus oli tasolla B-. Luokittajan mukaan Kreikan tulevaisuudennäkymät ovat myönteiset.

Luottoluokittaja Standard & Poor's (S&P) nosti omaa Kreikkaa koskevaa luokitustaan jo tammikuun lopulla. (Lähde: AFP)

 

 

Trump väisti aselakikysymykset vierailulla Floridan uhreja hoitavassa sairaalassa

 

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump väisti aselakeja koskevat kysymykset vieraillessaan sairaalassa, jossa hoidetaan Floridan kouluampujan uhreja, kertoo CNN.

Trump ja hänen puolisonsa Melania Trump vierailivat Broward Health North -sairaalassa aamuyöllä Suomen aikaa. Presidenttipari tahtoi Valkoisen talon mukaan kiittää sairaalahenkilökuntaa näiden henkiä pelastaneesta työstä.

Sairaalasta Trumpit jatkoivat tapaamaan paikallisia poliiseja.

Kouluampuminen on nostattanut jälleen kerran keskustelun Yhdysvaltain aselaeista.

 

 

CNN: Kalifornialaissenaattori tahtoo kiväärit pois alle 21-vuotiaiden käsistä

 

Yhdysvalloissa kalifornialainen demokraattisenaattori Dianne Feinstein aikoo esittää lakimuutosta, jolla kiväärien ostaminen kiellettäisiin alle 21-vuotiailta. Asiasta uutisoi CNN.

Feinstein on kehottanut republikaaniedustajia asettumaan lakiehdotuksen taakse.

Esityksen taustalla on Floridassa keskiviikkona tehty kouluampuminen, jossa kuoli 17 ihmistä. Epäilty 19-vuotias ampuja oli aseistautunut laillisesti ostetulla kiväärillä.

Floridan nykylainsäädännön mukaan alle 21-vuotiaat eivät voi ostaa käsiasetta, mutta kiväärejä voidaan myydä yli 18-vuotiaille.

Feinstein kutsuu lausunnossaan nykylakia vaaralliseksi ja järjettömäksi.

 

 

Uutistoimisto AP: Floridan kouluampujan yhteydet valkoista ylivaltaa tavoittelevaan järjestöön ehkä valhetta

 

Väitteet Yhdysvaltain Floridassa 17 ihmistä tappaneen kouluampujan yhteyksistä floridalaiseen äärioikeistojärjestöön ovat saattaneet olla tuulesta temmattuja, kertoo uutistoimisto AP.

Valkoista ylivaltaa tavoittelevan Republic of Florida -järjestön johtaja Jordan Jereb väitti julkisuudessa, että epäilty ampuja kuului järjestöön ja oli osallistunut sen puolisotilaalliseen koulutukseen.

AP:n mukaan Jereb vaikuttaa kuitenkin valehdelleen sekä AP:lle että useille muille medioille. Poliisin mukaan epäillyn kouluampujan suhteista järjestöön ei ole löydetty todisteita.

Jerebin nimellä sosiaalisessa mediassa on lisäksi julkaistu kommentteja, joissa väitteitä epäillyn ampujan ja ryhmän yhteyksistä kuvailtiin "pilaksi".

 

 

Kosovo julistautui itsenäiseksi kymmenen vuotta sitten - jakaa yhä kansainvälistä yhteisöä

 

Kosovon itsenäistymisestä tulee tänään kuluneeksi tasan kymmenen vuotta. Kosovo julistautui itsenäiseksi Serbiasta 17. helmikuuta vuonna 2008.

Kosovon asema jakaa yhä kansainvälistä yhteisöä. Serbia ei ole Kosovon itsenäisyyttä tunnustanut eivätkä myöskään esimerkiksi Venäjä, Kiina ja Espanja. Kosovoa ei ole myöskään kelpuutettu YK:n jäseneksi.

Kosovon itsenäisyyden on tunnustanut yli sata maata. Suomi tunnusti Kosovon itsenäisyyden maaliskuussa 2008.

Presidentti Martti Ahtisaari toimi YK:n pääsihteerin erityisedustajana neuvotteluissa Kosovon asemasta. (Lähde: AFP)

 

 

Naisleijonat tähyää mitalipeleihin, naiset pyrkivät mitalivauhtiin ladulla

 

Naiset ovat tänään pääosassa Pyeongchangin olympiakisoissa. Kisapäivän aloittaa naisten jääkiekkomaajoukkue, joka hakee välieräpaikkaa Ruotsin kustannuksella. Joukkueiden puolivälierä alkaa kello 9.40 Suomen aikaa.

Maastohiihdossa Suomi tavoittelee toista peräkkäistä 4x5 kilometrin viestin olympiamitalia kello 11.30 alkavassa kilpailussa, ja Kaisa Mäkäräinen kisaa ampumahiihdon yhteislähtökilpailun kello 13.15.

Suomalaisten kisapäivän päättävät miehet mäkihypyn suurmäen kilpailussa. Mukana on neljä suomalaista kello 14.30 alkaen.

 

 

Winnipeg riepotti Coloradoa 6-1, Laine ja Rantanen maalinteossa

 

Jääkiekon NHL:ssä Winnipeg kellisti Coloradon yön ottelussa murskaluvuin 6–1.

Winnipegin riveissä maalintekoon pääsi myös Patrik Laine, joka paukautti kiekon verkkoon ottelun toisessa erässä Dustin Byfuglienin ja Mark Scheifelen syötöistä.

Coloradon ainokaisesta maalista vastasi Mikko Rantanen. Maali syntyi ottelun päätöserässä ajassa 14.04.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.