Yön uutiskooste – Amfetamiinin salakuljetuksesta epäillyn liigan syytteet käräjillä, kurssit laskussa Wall Streetillä

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Dronejen yleistyminen lisää vaaratilanteita ja pistää uusiksi ilmatilan liikennesäännöt

Lennokki- eli dronetoiminnan voimakas kasvu on lisännyt myös vaaratilanteita.

Viime vuonna Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi listasi kuusitoista läheltä piti -tilannetta, jossa drone ja lentokone tai helikopteri olivat törmäyskurssilla. Vuonna 2016 niitä oli kymmenen.

Kaikkiaan erityyppisiä vaara- ja ongelmatilanteita tai määräysten rikkomisia sattui viime vuonna melkein viisikymmentä ja vuonna 2016 kolmisenkymmentä.

Kaupallisen dronetoiminnan kasvu muuttaa määräykset koko EU-alueelle. Tekeillä olevan yhteisen säännöstön ensivaiheen pitäisi olla voimassa ensi vuonna.

Tavoitteena on älyteknologian ja automatiikan keinoin valvoa liikennettä samaan tapaan kuin lentokoneitakin.

Bernerin visiossa kaupunkikenttien verkosto korvaa Malmin

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) haluaa uudenlaisen kaupunkikenttien verkoston pienlentoliikenteelle. Tällainen verkosto korvaisi lakkautettavan Helsingin Malmin lentokentän.

Berner arvioi, että osa Malmin nykyisistä toiminnoista voitaisiin ehkä siirtää Vantaalle ja osa enintään sadan kilometrin säteelle.

Uudenlaiset eri puolille Suomea sijoittuvat kaupunkikentät palvelisivat kasvavan droneliikenteen lisäksi myös kaupallista pienilmailua ja harrastajia.

Konsepti kentille olisi samantapainen kuin Tukholman Brommassa, mutta merkittävästi kevyempi.

Amfetamiinin salakuljetuksesta epäillyn liigan syytteet käräjillä – poliisin mukaan huumejuttu on Suomen historian laajimpia

Pirkanmaan käräjäoikeus alkaa tänään käsitellä huumejuttua, joka on poliisin mukaan Suomen mittakaavassa yksi kaikkien aikojen suurimmista. Rikollisliiga salakuljetti poliisin mukaan Hollannista Suomeen kymmeniä kiloja huumeita, pääasiassa amfetamiinia.

Poliisi arvioi esitutkinnan aikana huumeiden katukauppa-arvoksi noin 2,8 miljoonaa euroa. Amfetamiinia löytyi kätkettynä muun muassa ostoskeskuksen vessaan Tampereen Lielahdessa. Huumeet oli piilotettu lasipurkeissa kattolevyjen sisään.

Jutussa on yhteensä 24 syytettyä. Rikosnimikkeinä on muun muassa törkeä huumausainerikos ja törkeä rahanpesu.

Perustuslakivaliokunta kuulee tänään valtiosääntöoppineita valinnanvapaudesta – aiempi esitys törmäsi perustuslakiin

Perustuslakivaliokunta kuulee tänään valtiosääntöoppineita sote-uudistuksen valinnanvapauslaista. Hallitus antoi valinnanvapautta koskevan lakiesityksen eduskunnalle maaliskuussa ja haluaisi, että uudistus saataisiin maaliin heinäkuun alkuun mennessä. Näin maakuntavaalit voitaisiin pitää lokakuun lopulla.

Soten aiempi valinnanvapausesitys törmäsi viime kesänä perustuslakivaliokuntaan. Hallitus on nyt vakuuttanut, että valiokunnan vaatimat muutokset on toteutettu.

Ajokeli on tänään mahdollisesti vaarallinen idässä ja pohjoisessa

Ajokeli on tänään huono maan itä- ja pohjoisosissa lumisateen takia.

Ilmatieteen laitoksen mahdollisesti vaarallisen liikennesään varoitus on voimassa Etelä-Karjalassa, Keski-Suomessa, Etelä- ja Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa.

Eilen Etelä-, Keski- ja Itä-Suomen ylle levinnyt sankka lumisade ei aiheuttanut vakavia onnettomuuksia. Liikenneviraston tieliikennekeskuksen mukaan maanantaina tapahtui joitakin tieltä suistumisia, ja poliisin tietoon tuli niin ikään ulosajoja ja peltikolareita.

Lunta pyrytti eilisen aikana eniten Porvoossa ja Lahdessa. 

Pelko kauppasodasta painoi kursseja Wall Streetillä - Tokion pörssi avasi laskussa

Kasvanut pelko Kiinan ja Yhdysvaltain välisen kauppasodan syttymisestä painoi osakekursseja Wall Streetillä maanantaina.

Teknologiapainotteinen Nasdaq syöksyi 2,7 prosenttia, kun New Yorkin pörssin keskeinen Dow Jones -indeksi laski puolestaan 1,9 prosenttia. S&P-indeksi laski 2,2 prosenttia.

Tokio pörssi avasi puolestaan tänään laskusuunnassa. Pörssin pääindeksi Nikkei 225 oli pörssin avautuessa 1,51 prosenttia miinuksella ja Topix-indeksi 1,25 prosenttia.

Kiina otti maanantaina käyttöön tuontitulleja yhdysvaltalaisille tuotteille noin kolmen miljardin dollarin edestä. Tullit ovat vastaveto Yhdysvaltain asettamille teräs- ja alumiinitulleille. (Lähde: AFP)

Valkoinen talo kritisoi vastatulleja asettanutta Kiinaa – "vääristää maailmanmarkkinoita"

Valkoinen talo syyttää vastatulleja asettanutta Kiinaa "epäreiluista kauppakäytännöistä". Asiaa kommentoineen Valkoisen talon tiedottajan Lindsay Waltersin mukaan Kiinan toimet "vahingoittavat Yhdysvaltain kansallista turvallisuutta ja vääristävät maailmanmarkkinoita".

Valkoisen talon kommenteista uutisoi muun muassa BBC.

Kiina otti maanantaina käyttöön 15 ja 25 prosentin suuruisia tulleja yhteensä lähes 130 amerikkalaiselle tuotteelle, muun muassa sianlihalle, hedelmille ja viinille. Tällä Kiina vastasi Yhdysvaltojen aiemmin asettamiin tuontitulleihin, jotka ovat teräkselle 25 prosenttia ja alumiinille 10 prosenttia.

Israelin pääministeri harkitsee uudelleen afrikkalaisten siirtolaisten siirtämistä länsimaihin

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on laittanut jäihin YK:n pakolaisjärjestön kanssa tehdyn sopimuksen, joka koskee afrikkalaisia siirtolaisia. Sopimuksessa on kyse tuhansien afrikkalaisten siirtolaisten siirtämisestä länsimaihin Afrikkaan karkottamisen sijaan.