Yön uutiskooste: Ajokeli huono isossa osassa maata, Halla-aholle puheenjohtajista paras tulos gallupissa, Berliinin muurin murtumisesta 30 vuotta

Hyöty rahapelituotoista kasautuu hyvätuloisille

 

Rahapelit syventävät taloudellista epätasa-arvoa usealla tavalla, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksesta. Pienituloiset käyttävät rahapeleihin suuremman osan tuloistaan kuin hyvätuloiset, mutta pienituloiset myös saavat suhteessa keskimääräistä vähemmän rahapelituottoja omaan kotimaakuntaansa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksessa selvitettiin ensi kertaa, miten pelaajien häviöistä kertyneet rahapelituotot jaettiin avustuksina eri maakuntiin. Tätä tietoa verrattiin kunkin asuinalueen pelaajien tuloihin ja muihin taustatietoihin.

 

 

Runsas lumentulo ja jäätävä vesisade huonontavat ajokeliä suuressa osassa maata

 

Viikonlopulle on luvassa laajalti huonoa ajokeliä. Ilmatieteen laitos varoittaa huonosta tai erittäin huonosta ajokelistä suuressa osassa maata eteläistä Suomea ja suurinta osaa Lappia lukuun ottamatta.

Ajokelistä tekevät vaarallisen paikoin runsaskin lumisade ja jäätävä vesisade. Erittäin huonoon ajokeliin on syytä varautua Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa ja Pohjois-Savossa.

Maan eteläosissa lämpötila on neljän ja seitsemän plusasteen välillä, keskiosissa voidaan mennä pakkaselle. Maan pohjoisosissa lämpötila voi pudota jopa 25 pakkasasteeseen.

Kovan tuulen varoitus on voimassa Selkämeren etelä- ja pohjoisosassa, Merenkurkussa sekä Perämeren etelä- ja pohjoisosassa.

 

 

Enemmistö suomalaisista ei halua kiristää sananvapautta

 

Yli 60 prosenttia suomalaisista ei halua yhteiskunnan sääntelevän ja valvovan ihmisten sanomisia nykyistä tiukemmin, selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreesta tutkimuksesta. Vajaa kolmannes olisi halukas kaventamaan sananvapautta.

 Tutkimus osoittaa puoluekannan olevan yhteydessä haluun suitsia ihmisten mahdollisuuksia ilmaista mielipiteitään julkisuudessa. Keskimäärää enemmän ehdotus saa tukea SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajilta. Selvä enemmistö perussuomalaisten, kokoomuksen ja keskustan kannattajista tyrmää ehdotuksen sananvapauden nykyistä tiukemmasta sääntelystä.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS syyskuun alussa. Haastatteluun vastasi lähes 1 130 ihmistä.

 

 

Uutissuomalaisen gallup: Halla-aho onnistunut puheenjohtajista parhaiten

 

Lähes neljännes arvioi, että perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on onnistunut puheenjohtajan tehtävässä parhaiten. Tieto käy ilmi Uutissuomalaisen mielipidemittauksesta.

Toiseksi parhaan tuloksen, 16 prosenttia, sai vasemmistoliiton Li Andersson. Kaikki muut puheenjohtajat jäivät alle kymmeneen prosenttiin.

Uutissuomalainen kysyi gallupissaan, kuka eduskuntapuolueen tai -ryhmittymän puheenjohtajista on onnistunut parhaiten tehtävässään. Lähes kolmannes ei osannut vastata.

Kyselyyn vastasi tuhat suomalaista, ja sen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa. Kyselyn toteutti Tietoykkönen.

 

 

Yksi ihminen kuollut ja ainakin 100 kotia tuhoutunut Australian maastopaloissa

 

Australian tuhoisat maastopalot ovat toistaiseksi maksaneet yhden ihmisen hengen. Palomiehet löysivät ruumiin autosta Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa. Kaksi muuta on kateissa ja yli 30 ihmistä loukkaantunut. Useimmat loukkaantuneista ovat palomiehiä.

Ennätyksellisen laajat maastopalot ovat kylväneet tuhoa itäisessä Australiassa. Parhaillaan paloja on satakunta, ja niistä noin kahdeksan luokitellaan hyvin vaarallisiksi. Noin 100 kotia on tuhoutunut paloissa. (Lähde: AFP)

 

 

Mediamiljardööri Michael Bloomberg lähtemässä demokraattien presidenttikilpaan - rekisteröityi esivaaliehdokkaaksi Alabamassa

 

Yhdysvalloissa demokraattien presidenttikilpa näyttää saavan uuden ehdokkaan. New Yorkin osavaltion entinen pormestari ja mediamiljardööri Michael Bloomberg on rekisteröitynyt ehdokkaaksi Alabaman osavaltion demokraattipuolueen esivaaleihin.

Bloomberg ei kuitenkaan New York Timesin tietojen mukaan ole tehnyt lopullista päätöstä siitä, lähteekö hän kisaamaan demokraattien presidenttiehdokkuudesta.

Bloomberg oli demokraatti vuoteen 2001 asti, jolloin hän siirtyi republikaanien leiriin. Vuonna 2007 hänestä tuli sitoutumaton.

ABC Newsin mukaan Bloomberg kertoi viime vuonna, että hän on rekisteröitynyt jälleen demokraatiksi.

 

 

Brasilian ex-presidentti pääsi vapaaksi vankilasta

 

Brasiliassa korruptiosta tuomittu entinen presidentti Luiz Inacio Lula da Silva, 74, on päässyt vapaaksi puolentoista vuoden vankeuden jälkeen.

Tuomari teki virallisen päätöksen vapauttamisesta perjantai-iltana Suomen aikaa.

Maan korkein oikeus kumosi perjantaina päätöksen, jonka mukaan rikoksesta tuomitut joutuvat vankilaan, jos heidän ensimmäinen valituksensa tuomiosta hylätään. Uuden tulkinnan mukaan tuomitut pysyvät vapaina siihen saakka, kunnes he ovat käyttäneet kaikki valitusmahdollisuutensa. (Lähde: AFP)

 

 

Berliinin muuri murtui 30 vuotta sitten

 

Tänään on kulunut 30 vuotta siitä, kun Berliinin muuri murtui. Juhlallisuuksiin Berliinissä ottaa osaa joukko Euroopan maiden johtajia.

Muuri eristi Länsi-Berliinin Itä-Berliinistä ja muusta Itä-Saksasta vuodesta 1961 vuoteen 1989. Muuri rakennettiin estämään loikkauksia Saksan demokraattisesta tasavallasta maan sisällä sijainneeseen Länsi-Berliiniin, joka oli osa Saksan liittotasavaltaa.

Lokakuussa 1989 yli 200 000 ihmistä Itä-Saksan Leipzigissä huusi iskulausetta "Me olemme kansa". Samassa kuussa Itä-Saksan kommunistijohtaja Erich Honecker erosi.

9. marraskuuta protestit ja kansalaisten joukkopako pakottivat Itä-Saksan hallituksen poistamaan matkustusrajoitukset. Berliinin muuri murtui.

 

 

Buffalon suomalaispelaajat kasvattivat pistesaldoaan Tukholmassa pelatussa NHL-ottelussa

 

Rasmus Ristolainen ja Henri Jokiharju keräsivät syöttöpisteet, kun Buffalo Sabres kohtasi Tampa Bay Lightningin jääkiekon NHL:n Global Series -pelissä. Ottelu pelattiin Tukholmassa.

Viime kaudella runkosarjaa dominoinut Tampa Bay oli kuitenkin vahvempi ja vei ottelun lukemin 3–2.

Ristolainen sai pisteensä toisessa erässä, kun Buffalo kavensi 1–2:een. Jokiharju puolestaan kasvatti pistesaldoaan kolmannessa erässä joukkueen kaventaessa 2–3:een. Molemmista Buffalon maaleista vastasi Sam Reinhart.

 

 

Teemu Pukki ei saanut maalihanaa auki - Norwich tippui Valioliigan pohjille

 

Teemu Pukin Norwich on hävinnyt Watfordille Englannin Valioliigassa 0–2. Samalla Norwich tippui liigan jumbosijalle. Watfordille voitto oli kauden ensimmäinen.

Isäntäjoukkueen Pukki ei saanut maalihanaa vieläkään auki. Kauden vahvasti aloittaneelle Pukille peli oli jo seitsemäs perättäinen ilman maalia.

Watfordin ensimmäinen osuma syntyi jo kahden minuutin kohdalla, kun Gerard Deulofeu ohjasi pallon maalin vasempaan alakulmaan. Joukkueen toisesta maalista vastasi Andre Gray toisen puoliajan alussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Nuohous maksaa nyt enemmän kuin ennen – alan avaaminen kilpailulle ei laskenutkaan hintoja

Autoilijat ja jalankulkijat saavat olla monin paikoin tarkkana liukkaiden tienpintojen vuoksi

Postilakon osapuolet palaavat sovittelijan pakeille

Vasemmistoliitto kokoontuu Kuopiossa, Li Andersson jatkaa puheenjohtajana – puoluejohdolta odotetaan enemmän ymmärrystä alueiden asioille

Huuhkajien EM-trilleriin vaeltavat fanit vaikuttavat Helsingin keskustan liikenteeseen tuntien ajan, poliisi sanoo

CMI jalkautui Jyväskylän kouluihin: kasiluokkalaisten saaman tehtävän ratkaisi yksi oppilas – "Hän oivalsi saman kuin presidentti Martti Ahtisaari aikanaan"

Jyväskylä irtisanoo vanhusten kotihoidon ostopalvelusopimukset Mehiläisen, Attendon ja Jyväskylän Hoivapalvelujen kanssa – Kaupungin oman tuotannon rinnalla vaihtoehtona on palveluseteli

Jyväskylän avoterveydenhuollon palvelujohtaja on valittu – Tällä hetkellä tehtävää hoitava valittiin varasijalle

Luke ennustaa lihan ja maidon kulutuksen romahtavan

Lasten suosima silta lahosi leikkipuistossa Jyväskylän Nenäinniemessä – kaupungin reaktio yllätti asiasta raportoineen Annan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.