Yön uutiskooste: Budjetissa riittää väännettävää – vääntö jatkuu tänään

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Budjettineuvottelut jatkuvat Kesärannassa

Hallituksen budjettineuvottelut jatkuvat tänään Kesärannassa. Budjettiriihi sai eilen dramaattisen käänteen, kun kunta-ala riitautti kilpailukykysopimuksen vielä kerran.

Kunta-alan työntekijäliittojen mielestä hallitus yrittää ujuttaa kunnille ensi vuoden budjetissa uusia leikkauksia, jotka ovat kilpailukykysopimuksen vastaisia.

Muutoinkin budjetissa riittää väännettävää. Ennen riihtä keskusteluun on noussut muun muassa pääomaveron nosto.

Budjettineuvottelujen etenemisestä ei tihkunut eilen tietoja julkisuuteen. Neuvottelut venyivät myöhään yöhön.

Budjettiriihi on tarkoitus saada päätökseen tänään.

Laki turvapaikkapäätösten tehostetusta käsittelystä voimaan

Tänään astuu voimaan uusi laki turvapaikkapäätösten tehostetusta käsittelystä. Muutoksista tärkein on, että valitus ja valituslupahakemus korkeimpaan hallinto-oikeuteen on nyt tehtävä 14 päivässä entisen 30 päivän sijaan.

Uuden lain myötä maasta poistamista ei voi enää myöskään pitkittää uudella hakemuksella. Lisäksi ennen tuomioistuinkäsittelyä oikeusapua antavat ensisijaisesti oikeusaputoimistojen julkiset oikeusavustajat. Tehtävän voi antaa myös yksityisen lakimiehen hoidettavaksi.

Naton apulaispääsihteeri pikavierailulla Suomessa

Sotilasliitto Naton apulaispääsihteeri Alexander Vershbow vierailee tänään Suomessa. Hän puhuu Helsingissä Ulkopoliittisen instituutin tilaisuudessa ja tapaa presidentti Sauli Niinistön.

Ennen vuonna 2012 alkanutta Nato-uraansa Vershbow toimi Yhdysvaltain apulaispuolustusministerinä sekä suurlähettiläänä muun muassa Moskovassa.

Erityisjärjestelyt jatkuvat pääradalla

Junavuoroja ajetaan erityisjärjestelyin pääradalla Hämeenlinnan ja Riihimäen välillä myös tänään.

Joitakin taajamajunia on peruttu, ja osa niistä pysähtyy harvemmilla asemilla kuin tavallisesti.

Kaukojunat paikkaavat liikennettä pysähtymällä asemilla, joille taajamajunat eivät liikennöi normaalilla aikataululla.

Kaukojunille ei odoteta syntyvän Helsingin ja Tampereen välillä tuntuvia myöhästymisiä.

Rataliikennekeskuksen mukaan ei ole toistaiseksi selvillä, miten pitkään pääradan erityisjärjestelyt jatkuvat.

Kahta poliisia ammuttu Tanskan Christianiassa

Tanskassa Kööpenhaminan Christianiassa on ammuttu kahta poliisia. Toinen poliiseista on saanut osuman päähän ja toinen jalkaan, kertoi Tanskan poliisi Twitterissä.

Lisäksi ampumisessa on haavoittunut ainakin yksi siviili.

Christianiassa on meneillään suuri poliisioperaatio. Poliisi on kehottanut sivullisia pysymään pois alueelta.

Tanskan TV2:n mukaan raskaasti aseistautuneet poliisit ovat sulkeneet kaikki Christianiaan vievät tiet ja kadut.

Ampujaksi epäilty mies on viranomaisten mukaan poliisille tuttu. Häntä ei ole toistaiseksi saatu kiinni. (Lähde: Ritzau)

Donald Trump Arizonassa: Muuri Meksikon rajalle rakennetaan

Yhdysvalloissa republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump sanoo, että hänen presidenttikaudellaan Yhdysvallat rakentaa muurin Meksikon rajalle. Trump kommentoi asiaa Arizonan Phoenixissa pitämässään kampanjapuheessa, jossa hän on luvannut avata maahanmuuttolinjauksiaan.

Trump lupasi myös kannattajilleen, että Meksiko maksaa muurin. Trumpin mukaan "meksikolaiset eivät tiedä sitä vielä, mutta he tulevat maksamaan muurin sataprosenttisesti".

Viimeksi tänään Meksikon presidentti Enrique Pena Nieto sanoi kertoneensa juuri tapaamalleen Trumpille, että Meksiko ei muuria maksa.

Trump niin ikään vakuutti, että kaikki laittomasti USA:han tulevat poistetaan maasta.

Brasilian presidentti Temer lupasi uutta aikakautta hallintoon

Brasilian uusi presidentti Michel Temer lupaa uutta aikakautta maan hallintoon. Temer antoi lupauksen vannoessaan virkavalansa myöhään eilisiltana.

Senaatti päätti aiemmin eilen edellisen presidentin Dilma Rousseffin viraltapanosta äänin 61–20.

Temerin markkinataloutta korostava linja on saanut kiitosta sijoittajilta. Hän on kuitenkin ilmoittanut tekevänsä maassa säästötoimia ja leikkauksia. Tämän on arvioitu heikentävän keskustaoikeistolaisen Temerin mahdollisuuksia tulla valituksi jatkokaudelle vuonna 2018.

Temer aloitti presidenttikautensa lentämällä Kiinaan G20-maiden kokoukseen. (Lähde: AFP)

Kannabiksen käyttö yleistynyt USA:ssa

Yhdysvalloissa kannabiksen käyttö on yleistynyt, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta. The Lancet Psychiatry -julkaisussa ilmestyneiden tulosten mukaan aikuisia kannabiksen käyttäjiä oli vuonna 2014 noin kymmenen miljoonaa enemmän kuin vuonna 2002.

Yhdysvaltalaistutkimuksen johtopäätöksissä todetaan, että kannabiksen mahdollisista riskeistä tulisi tiedottaa nykyistä tehokkaammin. Raportin mukaan yhä useampi amerikkalainen uskoo, että tämän huumeen käyttö ei aiheuta haittoja.

Marihuanan käyttäjiä oli vuonna 2014 USA:ssa noin 32 miljoonaa. Vuonna 2002 käyttäjämäärä oli noin 22 miljoonaa. (Lähde: AFP)

Ainakin 16 kuoli tieturmassa Tunisiassa

Tunisiassa ainakin 16 ihmistä on kuollut ja 85 loukkaantunut bussin ja kuorma-auton törmäyksessä. Kolari tapahtui eilen lähellä Kasserinea paikassa, jossa tien vieressä on markkinapaikka.

Tunisian keskiosassa tapahtunut raju törmäys sytytti myös 15 muuta autoa palamaan.

Tunisian sisäministeriön mukaan onnettomuus tapahtui, kun kuorma-auton kuljettaja ei saanut ajokkiaan pysähtymään. Kookas auto törmäsi bussiin sekä useisiin muihin autoihin.

Kuolemaan johtaneet maantieturmat ovat melko yleisiä Tunisiassa. (Lähde: AFP)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.