Yön uutiskooste: Budjettikeskustelu jatkuu, koko Puerto Rico ilman sähköjä...

Lue tästä kooste yön uutisista.

Sipilä ja Medvedev tapaavat Pietarissa

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tapaa tänään Pietarissa Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin.

Ministerien keskustelunaiheiksi on ilmoitettu Suomen ja Venäjän kahdenväliset asiat, kuten taloussuhteiden edistäminen. Niiden ohella heidän on määrä käsitellä EU:n ja Venäjän suhdetta sekä alueellista yhteistyötä.

Sipilän tämänkertainen Pietarin-vierailu ajoittuu päivään, jolloin kaupungissa avataan laaja suomalais-venäläinen kulttuurifoorumi. Pääministerien on määrä puhua sen avauksessa.

Väittely ensi vuoden tuloista ja menoista jatkuu

Eduskunnassa jatketaan tänään väittelyä valtion ensi vuoden talousarviosta ja hallituksen tekemistä budjettilinjauksista.

Kansanedustajien tentattaviksi nousevat muun muassa sisäministeri Paula Risikko (kok.), työministeri Jari Lindström (sin.) sekä perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.).

Budjetin lähetekeskustelu suuressa salissa jatkuu myös huomenna perjantaina sekä ensi tiistaina. Sen jälkeen budjetti etenee valiokuntakäsittelyyn. Budjetti palaa jälleen myöhemmin syksyllä koko eduskunnan käsittelyyn ja hyväksyttäväksi.

Tänään vietetään kansainvälistä rauhanpäivää

Tänään vietetään YK:n yleiskokouksen julistamaa kansainvälistä rauhanpäivää. Rauhanpäivä merkitsee myös YK:n yleiskokouksen alkamista.

YK on vedonnut kaikkiin konfliktien ja levottomuuksien osapuoliin ympäri maailmaa osallistumaan 24 tunnin tulitaukoon.

Tänä vuonna halutaan erityisesti tuoda esiin pakolaisten ja siirtolaisten asemaa sekä yhteistyön ja erilaisuuden hyväksymisen merkitystä.

Rauhanpäivää vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 2002.

Pääkaupunkiseudulla useita linja-autovuoroja peruttu lakon takia

Pääkaupunkiseudulla useita linja-autovuoroja on peruttu bussiyhtiö Nobinan työnseisauksen takia. HSL kehottaa matkustajia seuramaan HSL:n somekanavia ja verkkosivuja, joihin vuorojen perumiset päivitetään. Työnseisaus alkoi kello kolmelta yöllä, ja sen on tarkoitus jatkua vuorokauden.

Työnseisaus koskee ainoastaan Nobinan liikennöimiä vuoroja. HSL:n tiedottajan Tapio Tolmusen mukaan Nobina liikennöi noin 50 linjaa, eli sillä on merkittävä osuus HSL:n liikenteestä.

Työllisyysmäärärahoja jäljellä koko maassa - "tilanne poikkeuksellinen"

Työllisyysmäärärahaa on vielä hyvin jäljellä koko maassa ja osa työllisyysmäärärahoista uhkaa jäädä käyttämättä, kertoo Uutissuomalainen.

Talousjohtaja Mika Niemelä työ- ja elinkeinoministeriöstä sanoo, että kaikissa ely-keskuksissa on vielä työllisyysrahaa jäljellä. Ministeriö jakoi ely-keskuksille tammikuussa yhteensä 612,6 miljoonaa euroa muun muassa työvoimakoulutuksen, kotoutumiskoulutuksen ja valmennusten hankintaan.

Ely-keskuksilla on jäänyt loppuvuodeksi vielä 150 miljoonaa euroa, jota ei ole sidottu mihinkään. Työministeri Jari Lindströmin (sin.) mukaan aikaisempinakin vuosina osa rahoista on jäänyt käyttämättä, mutta hän pitää tilannetta nyt poikkeuksellisena.

EU:n Mogherini: Ei tarvetta neuvotella Iranin ydinsopimusta uudelleen

EU:n ulkoministeri Federica Mogherinin mukaan Iranin ydinsopimusta ei ole tarvetta neuvotella uudelleen. Mogherini kommentoi asiaa toimittajille sen jälkeen, kun Iran ja kuusi muuta maata kokoustivat ydinsopimuksesta YK:n yleiskokouksen yhteydessä.

Yhdysvallat on vaatinut, että sopimus neuvotellaan uudelleen.

Mogherinin mukaan he kaikki ovat yhteisymmärryksessä, että osapuolet kunnioittavat sopimusta.

Iranin ydinsopimuksen allekirjoittivat vuonna 2015 Iranin ja Yhdysvaltojen lisäksi Britannia, Ranska, Venäjä, Kiina ja Saksa. (Lähde: AFP)

Macron: Iranin ydinsopimus ei enää riittävä

Ranskan presidentti Emmanuel Macronin mukaan Iranin ydinsopimus ei ole enää riittävä suoja Teheranin kasvavalle vallalle sen alueella. Macron antoi kommenttinsa puhuessaan New Yorkissa YK:n yleiskokouksen ohessa.

Samaan aikaan sopimusmaiden ministerit kokoustivat suljetuin ovin ydinsopimukseen liittyen. Kokouksen jälkeen EU:n ulkoministeri sanoi toimittajille, että kaikki Iranin ydinsopimuksessa mukana olevat maat uskovat, että sopimusta tullaan kunnioittamaan huolimatta siitä, että Yhdysvallat on vaatinut sopimuksen uudelleen neuvottelua.

Macron sanoi puheessaan, että sopimusta voisi kehittää.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on uhannut hylätä sopimuksen, ellei sitä neuvotella uudelleen. (Lähde: AFP)

Koko Puerto Rico ilman sähköjä Maria-hurrikaanin takia

Keskiviikkona Puerto Ricoon rantautunut Maria-hurrikaani on katkaissut sähköt koko saarelta, kertoo muun muassa uutiskanava CNN. Puerto Ricon kuvernöörin tiedottajan mukaan noin 3,5 miljoonan ihmisen saari on sataprosenttisesti ilman sähköjä.

Myrskynsilmä on CNN:n mukaan jo siirtymässä pois Puerto Ricosta, mutta tuhoavat tuulet piiskaavat edelleen saarta. Maria heikentyi kakkoskategorian hurrikaaniksi keskiviikkoiltapäivänä paikallista aikaa.

Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan osaa Puerto Ricon saaresta koettelevat voimakkaat tulvat.

Trump tarjosi pelastusapua tuhoisan maanjäristyksen kokeneelle Meksikolle

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on tarjonnut Meksikolle apua maanjäristyksen jälkeisissä pelastustöissä. Valkoisen talon mukaan Trump keskusteli Meksikon presidentin Enrique Pena Nieton kanssa välittääkseen osanottonsa tapahtuneesta.

Trumpin tarjoamia etsintä- ja pelastusjoukkoja ollaan lähettämässä matkaan, Valkoinen talo kertoi puolenyön aikaan keskiviikkona Suomen aikaa.

Suomen aikaa tiistai-iltana tapahtunut tuhoisa järistys oli voimakkuudeltaan 7,1. Keskiviikko-iltana Suomen aikaa pelastustöiden yhä jatkuessa järistyksessä kuolleita arvioitiin olevan ainakin 225.

Pääministeri vaatii Katalonian separatisteja lopettamaan tilanteen "eskaloimisen"

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy on vaatinut Katalonian separatisteja lopettamaan "radikalismin eskaloimisen ja tottelemattomuuden". Rajoy vaati asiaa televisiolähetyksessä keskiviikkona samaan aikaan kun tuhannet ihmiset protestoivat Barcelonassa Katalonian aluehallinnon viranomaisten pidätyksien takia.

Rajoy sanoi lähetyksessä, että vielä on aikaa välttää suurempia ongelmia.

Katalonian aluehallinto aikoo järjestää kansanäänestyksen itsenäistymisestä lokakuun 1. päivänä. Espanjan keskushallinto pitää äänestystä laittomana, ja samaan tulokseen on tullut myös maan perustuslakituomioistuin. (Lähde: AFP)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.