Yön uutiskooste: EU neuvottelee tullimaksuista Yhdysvaltain kanssa, Suomen ilmavoimat koeampui Yhdysvalloissa rynnäkköohjuksia

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

EU:n kauppakomissaari neuvottelee tullimaksuista Yhdysvaltain kanssa

EU:n kauppakomissaari Cecilia Malmström tapaa tänään Yhdysvaltain edustajia Brysselissä. Neuvotteluissa odotetaan lisää tietoa Yhdysvaltain teräs- ja alumiinitulleista.

Eilen Malmström sanoi, ettei EU voi luottaa siihen, että se jää tuontitullien ulkopuolelle. Hänen mukaansa EU pyrkii saamaan vapautuksen tullimaksuista neuvottelemalla Yhdysvaltain kanssa.

Australia saattaa välttää Trumpin tullimaksut

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoo Twitterissä, että Australia on välttämässä teräksen ja alumiinin tullimaksut. Trump kertoo keskustelleensa Australian pääministerin Malcom Turnbullin kanssa. Trumpin mukaan Turnbull on halukas reiluun keskinäiseen turvallisuus- ja kauppasuhteeseen maiden välillä.

Trump kertoo maiden tekevän töitä turvallisuussopimuksen eteen, jotta Yhdysvaltain liittolaismaalle Australialle ei tarvitse määrätä alumiinin ja teräksen tullimaksuja.

Trump asetti aiemmin tällä viikolla teräkselle 25 prosentin ja alumiinille 10 prosentin tullimaksut.

Ilmavoimat koeampui Yhdysvalloissa kaksi rynnäkköohjusta monitoimihävittäjästä

Suomen ilmavoimat kertoo tehneensä kaksi onnistunutta pitkän kantaman JASSM-rynnäkköohjuksen koeammuntaa F/A-18C Hornet -monitoimihävittäjästä Yhdysvalloissa. Koeammunnat tehtiin 5. ja 9. maaliskuuta. Testipaikkana oli China Laken lähellä sijaitseva ampuma-alue Kaliforniassa.

Ilmavoimien tiedotteen mukaan ammunnat sujuivat suunnitellusti ja ohjukset tuhosivat ampuma-alueen harjoitusmaalit.

Hornet-hävittäjiin asennettavilla rynnäkköohjuksilla oli tarkoitus tehdä koeammuntoja jo viime vuoden elokuun loppuun mennessä, mutta ammunnat viivästyivät.

Kenraali Lindberg Lännen Medialle: Venäjän sotilaslentoliikenne Itämerellä viime vuonna ennätyksellistä

Itämeren alueen venäläinen sotilaslentoliikenne nousi vuonna 2017 uuteen huippuunsa, kertoo Puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg Lännen Medialle. Edellinen huippuvuosi oli 2014.

Vuodesta 2012 lentoliikenne on noussut noin kolminkertaiseksi, Lindberg sanoo.

Edelleen venäläiskoneet ajoittain lentävät lentoja, joissa ei ole lentosuunnitelmaa tai yhteyttä lennonjohtoihin tai transponderi ei ole päällä. Itämerellä lentää myös kokonaan pimeitä lentoja, joilta kaikki edellä mainitut seikat puuttuvat.

Ministeri selvityttää, voidaanko toisen asteen koulutuksesta tehdä ilmaista

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) käynnistää selvityksen siitä, voitaisiinko toisen asteen koulutuksesta tehdä kokonaan maksutonta.

Tällä hetkellä opetus on lukiossa ja ammatillisessa koulutuksessa ilmaista, mutta materiaalikustannukset voivat nousta korkeiksi.

Grahn-Laasosen mukaan täysin ilmaisen toisen asteen koulutuksen hintalappu olisi alustavien karkeiden arvioiden mukaan 100 miljoonaa euroa vuodessa.

Koska summa on merkittävä, selvityksessä kartoitetaan täyden maksuttomuuden ohella tuen kohdentamista niille nuorille, joilta toisen asteen tutkinto on vaarassa jäädä suorittamatta varattomuuden takia.

Eduskunnan puhemiesneuvostossa virinnyt haluja nostaa kansalaisaloitteen allekirjoitusrajaa

Eduskunnan puhemiesneuvostossa on virinnyt haluja nostaa kansalaisaloitteeseen vaadittujen allekirjoitusten määrää nykyisestä 50 000:sta.

Asian vahvistaa 1. varapuhemies Mauri Pekkarinen (kesk.). Puhemiesneuvostossa käydyt keskustelut allekirjoitusrajasta ovat Pekkarisen mukaan olleet epävirallisia.

Pekkarinen kehuu kansalaisaloitetta kokonaisuutena, mutta sanoo, että kansalaisaloitteiden käsittely vie entistä enemmän aikaa eduskunnan muulta toiminnalta.

Oikeusministeriö tekee kevään aikana selvityksen kansalaisaloitteen toimivuudesta ja kehittämistarpeista. 

Kelivaroitus poistumassa lähes koko maasta

Kelivaroitus poistuu tänään suurimmasta osasta maata, ja teillä vallitsee enimmäkseen normaali talvikeli, arvioi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi. Varoitus lumisateen aiheuttamasta huonosta ajokelistä voi edelleen olla voimassa osassa Lappia.

Eilen huonosta ajokelistä varoitettiin sään lauhtumisen ja lumisateen takia lähes koko maassa.

Heikot lumisateet jatkuvat eri puolilla maata.

Santeri Kiiveri syöksyi sijalle 13. Pyeongchangin paralympialaisissa

 Pyeongchangin paralympialaisissa Santeri Kiiveri laski sijalle 13. alppihiihdon syöksylaskussa. Hän laski ajassa 1.30,64 jääden 5.19 sekunnin päähän kärjestä. Voiton vei Sveitsin Theo Gmur, toiseksi laski ranskalainen Arthur Bauchet ja kolmanneksi Itävallan Markus Salcher.

Kiiveri osallistuu Etelä-Koreassa viiteen eri alppihiihtolajiin: syöksyyn, supersuurpujotteluun, alppiyhdistettyyn, pujotteluun ja suurpujotteluun. Kiiveri on aiemmin kertonut paraatilajeikseen pujottelun ja alppiyhdistetyn.

Kelkkahiihtäjä Sini Pyy ei päässyt maaliin asti paralympialaisissa

Pyeongchangin paralympialaisissa naisten ampumahiihdon kuudella kilometrillä kelkkahiihtäjä Sini Pyy ei päässyt maaliin asti. Ampumahiihdon voitti yhdysvaltalainen Kendall Gretsch. Toiseksi tuli yhdysvaltalainen Oksana Masters ja kolmanneksi Valko-Venäjän Lidziya Hrafeyeva.

Paralympialaiset järjestetään Pyeongchangissa 9.–18. maaliskuuta. Ne ovat historian 12:nnet talviparalympialaiset.

Suomen joukkueessa Pyeongchangin paralympialaisissa kilpailee 13 urheilijaa sekä kaksi opashiihtäjää. Suomen urheilijamäärä on sama kuin neljä vuotta sitten Sotshin kisoissa.

Markkasen Bullsille vierastappio Detroitista, Markkaselle kuusi pistettä

Koripallon NBA:ssa Detroit Pistons kukisti Lauri Markkasen Chicago Bullsin. Kotikentällä pelannut Detroit voitti pistein 99–83.

Markkanen keräsi ottelussa kuusi pistettä ja kahdeksan levypalloa. Hän antoi myös kaksi koriin johtanutta syöttöä. Joukkueen kovimmille pisteille ylsi Cameron Payne 17 pisteellä.

Edellisessä ottelussa Chicago väänsi Memphisistä kotivoiton lukemin 119–110. Suomalaistulokas keräsi tuolloin 22 pistettä ja kuusi levypalloa.

Meksikon ralli jatkunut vaisuilla suomalaissuorituksilla - Latvalan taival tyssäsi laturivikaan

Meksikon ralli on jatkunut suomalaisittain epäonnisesti.

Suomalaiskuljettajista parhaaseen sijoitukseen ylsi Toyotan Jari-Matti Latvala, joka oli kahdeksannen erikoiskokeen alkaessa rallissa sijalla seitsemän. Latvala joutui kuitenkin jättämään kahdeksannen erikoiskokeen jälkeen kisan päivän osalta kesken, sillä autoon iski laturivika.

Latvala arvioi MM-rallin verkkosivuston mukaan voivansa nousta vielä taistoon sijasta kymmenen kärjen häntäpäässä.

Toyotan toinen suomalaiskuski Esapekka Lappi keskeytti seitsemännen erikoiskokeen ulosajon takia. Samoin kävi Fordin Teemu Suniselle.

Hyundain Jari Huttunen ja Skodan Kalle Rovanperä kokivat molemmat keskeyttämiseen johtaneen jäähdytinrikon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.